Хванаха инкасатори, „спестявали“ пари за ток на клиенти

0

Трима служители на ЧЕЗ, които са работели като инкасатори и техен бивш колега са били задържани от полицията. Групата се е занимавала с манипулиране и промяна на показанията на електромери.

Двама от членовете са хванати в момент, в който са обработвали показанията на електромер, а другите арестувани в офиса на компанията. Групата е предлагала на собственици на обекти да плащат по-малка сума за ток, като им дават месечен хонорар за услугата. Клиентите били вече 30 и броят им започнал да расте след увеличението на тока. Хонорарът бил процент от изразходваната енергия, а отчетената била за смешни суми. Инкасаторите имали достъп до електромерите и технически умения да подправят показанията. В обсега й на дейност влизали магазини, ресторанти, механи и офиси. Там собствениците консумирали електроенергия до дупка, но плащали малка част от нея.

 От всеки голям обект четиримата печелели по около 500 лева месечно. Групата започнала дейността си от края на 2001 година и досега работела успешно, като бавно разширявала дейността си. За да не бъдат засечени, членовете й манипулирали показанията на уредите по няколко пъти в месеца, в случай че мине друг проверяващ или се появи по-рано. Тепърва ще се изчисляват щетите, нанесени на ЧЕЗ. Спецполицаите чакали 6 дни, докато спипат двамата измамници в действие. При обиск в домовете им били намерени различни вещи за обработка на уредите, включително и нови електромери. Разкриването на измамниците станало по сигнал на ЧЕЗ, че определени обекти плащат много малко за ток и сумите не отговарят на предполагаемата консумация. В този случай законът предвижда до 5 години затвор и до 15000 лева глоба, ако съдът признае четиримата за виновни.

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/g6q2HDKehUQ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *