Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Христос воскресе!

За християните най – великото събитие в историята на човечеството несъмнено е Възкресението на Исус Христос. В древността този свят ден е наричан Празник на празниците, в България с течение на времето е утвърден като Великден.

Възкресение Христово

Възкресение Христово

Възкресение се чества във всички християнски храмове, където светите отци минути преди полунощ изнасят навън Благодатния огън и всички вярващи палят от него собствените си свещи. Процесията обикаля около храма и се пее пасхалният тропар за величието на Божия син. Всички се поздравяват с „Христос воскресе! Воистина воскресе!”.

След като се обяви Възкресение, вярващите християни влизат в храмовете, за да намерят единение с Бог. Смирено се молят за благословия и спасение, почитайки небесната сила.

Великден

Великден

Българската народна традиция свързва Великден с възкръсването за нов живот на природата, с победата на пролетта над тежката зима. Буйно и весело е първото хоро след Сирни Заговезни, изразява вярата в победата на доброто, радостта и надеждата на хората, че ще имат сили да се трудят и природата ще ги възнагради за положените усилия.

На Великден цялото семейство трябва да се събере на тържествен обяд в къщата на най – старите хора от рода. На трапезата задължително има печено агне, обредна погача, баница със сирене, оцветени в червено яйца, плодове и вино. Възрастните и децата се чукат с изписаните яйца и победител е този, чието яйце надвие над всички останали. Той ще бъде най – здрав през годината и ще има сили да се пребори с всички превратности на съдбата. Следва Светлата седмица, през която Христос носи просветление за всички.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=oaBQ01L_RBE

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Христос воскресе!

 1. Nadezhda Отговор

  06.05.2013 в 1:24

  Здравейте,
  Искам да попитам имате ли свободни позиции за работа. Имам опит в работа, свързана с маркетинг и реклама, както и като автор и преводач на статии.
  Прилагам автобиография и някои от статиите си.
  Всичко добро! :)

 2. Nadezhda Отговор

  06.05.2013 в 1:26

  Здравейте,
  Искам да попитам имате ли свободни позиции за работа. Имам опит в работа, свързана с маркетинг и реклама, както и като автор и преводач на статии.
  Мога да изпратя автобиография и някои от статиите си, но адресът, който сте дали не е валиден…
  Всичко добро! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *