Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Христо Ковачки остави на улицата хиляди работници от „Брикел“

brikel1„Брикел” – Гълъбово започва протести срещу затварянето на предприятието, в което намират препитание 2000 души. Заради нехайството на собственика му, енергийният бос Христо Ковачки, на 30 октомври единствената брикетна фабрика у нас и ТЕЦ – а затварят врати. Бизнесменът получи няколко месеца последна отсрочка от екоминистерството и Министерството на икономиката и енергетиката, през които трябваше да намери 38 млн. евро за инвестиция в сероочистващи системи.

Синдикати и работници в предприятието поискаха оставката на министър Нона Караджова. Обвиняват я, че още от времето, когато била зам. – министър в правителството на Сакскобурготски, не направила нищо за

До края на месеца "Брикел" затваря

До края на месеца "Брикел" затваря

удължаване живота на ТЕЦ- овете. Протестиращите поискаха от Бойко Борисов да позволи на „Брикел” да работи на половината от капацитета си, докато се закупят почистващите системи.

Проблемът с вредните емисии виси над „Брикел” вече шеста година. През 2004 ръководството на ТЕЦ- а е предупредено от Брюксел, че ако не инвестира в сероочистващи системи, на 1 януари 2008 трябва да прекрати работа. Предприятието открива „вратичка“ , която му позволява да работи

Ковачки така и не направи нищо, за да спаси предприятието и работниците

Ковачки така и не направи нищо, за да спаси предприятието и работниците

още 20 000 часа, след което да затвори окончателно. „Брикел“ обаче продължава да работи на пълни обороти и още през 2010 изхабява допълнителната квота.

На тройната среща между Ковачки, Нона Караджова и Трайчо Трайков, олигархът поиска срок от още две години, за да постави почистващата инсталация. Крайното решение обаче, за затварянето на Брикел, зависи от Брюксел. Държавата трябва или да закупи квоти за вредни емисии на стойност 100 млн. евро, или да остави предприятието на работи, но да плащаме глоби от 50 хил. евро на ден, или да се затвори „Брикел”.

В момента срещу България е започнала наказателна процедура, заради продължаващата работа на предприятието край Гълъбово.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *