Храна от „Макдоналдс“ едва не уби софиянец

2

Бургери със свинско месо, купени от веригата за бързо хранене „Макдоналдс„, натровиха почти до смърт 30-годишен столичанин, чийто живот вися буквално на косъм в продължение на денонощие и половина. За кошмарните часове на Мариан Дедиков в „Пирогов“ разказа братовчедка му Паолина Петракиева, носителка на титлата „Мисис България Вселена“.

Макдоналдс
Макдоналдс

В „Пирогов“ младежът постъпил по спешност в събота около 12,50 ч. с адски болки в стомаха. Състоянието му шокирало семейството му, тъй като Мариан изключително рядко боледувал, а да го заболи корем се случвало веднъж на високосна година. „Прегледали го и му казали, че е с хранително натравяне. Дали му активен въглен, който се предписва именно при интоксикации“, разказа за патилата на братовчед си Паолина Петракиева.

Въгленът обане не помогнал и на път за Бистрица, където живее със семейството си, младият мъж продължил да повръща.

Макдоналдс„Било е, меко казано, страшно. Мариан получил симптоми на колапс – крайниците му се обездвижили, започнал да се гърчи с конвулсии и обелил очите. Целият е бил пожълтял“, добави Паолина.

Роднините върнали момчето в „Пирогов“ в критично състояние и в Трета хирургия го подложили на цял набор от изследвания – кръвни проби, скенер, сонди и др. Мариан бил на косъм да бъде вкаран за операция, тъй като имало съмнение, че болките му се дължат на остър перитонит или на спукан апандисит. Резултатите обаче не посочили никакви отклонения и лекарите стигнали до заключение, че става дума за тежка интоксикация с поражение върху нервната система вследствие на хранително натравяне.

„Купих си два хамбургера, два „Муж бургера“ един тост и порция картофки. Това беше първата ми храна за деня, не бях ял нищо за закуска. Не успях да доям всичко, защото ми стана тежко. Оставих част от храната. След половин час ми стана и лошо. Понякое време, преди още да разбере какво ми се е случило, баща ми я изхвърлил, но преди това я помирисал, воняла е на умряло куче. За мой късмет оживях, но ако беше някое малко детенце, организмът му едва ли щеше да се пребори и да устои на болките, които изтърпях“, споделя и самият Мариан.

Баща му пък съжалява, че изхвърлил отровната храна, преди да научи какво се случва със сина му, защото е можел да даде бургерите за изследване на компетентните органи. Според научен доклад от миналата година американската верига използва цял набор от токсични вещества в производството на прословутите си бургери. Над 5 милиарда бройки поглъщат годишно в САЩ, а съдържанието на месо в тях е едва 12,1%.

Останалото е т.нар „отпадъчен материал“хрущяли, кости, нерви, вени, мастна тъкан или каквито се сетите органи, които обикновено подлежат на унищожаване… Най-страшната част от доклада обаче е тази, която разкрива в бургерите наличието на вътреклетъчни паразити
известни като Sarcocystis. Паразитът попада в животното, когато консумира храна, била в досег със заразени изпражнения на друго животно.

В „МакРиб“, чиято плънка също е от свинско месо, пък са били открити смущаващи вещества. Едно от тях е азодикарбонамид – избелващ агент за брашно, използван в направата на питките и познат още като Е927. В цяла Европа използването му като хранителна добавка е забранено. Азодикар-бонамидът най-често се прилага в производството на изделия от разпенени пластмаси, като стиропор и фибран, показа журналистическа проверка.

Потърпевшият Мариан Дедиков се кани да съди веригата за бързо хранене, както и да сигнализират компетентните органи като ХЕИ и Агенцията по безопасност на храните.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. е агунцеята по безопасност на храните се занимава с обикновенните хора дето гледат животни като примера в странджа но на макдонълдс няма да се опълчи нали са американци а братята американци чрез техните фондации сещате се кои нали спонсорират кой ли не и какво ли не и нечии джоб Макдонълдс Кока кола Нестле и всички от сорта няма кой да ги пипне щото си плащааааат на гладните министриииии аре мерси

  2. от дупедавци е цялата държава и да питам има ли чума или не по животните в странджа щото порожанов ако ми падне голям ше го яде

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *