Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Хапче спира стареенето на мускулите

555Как да се подмладят  мускулите в човешкото тяло –  скоро ще бъде лесно, толкова колкото да глътнем едно хапче.

Американски и датски учени са изследвали способността на стволовите клетки да изграждат мускулна тъкан и се надяват на тази основа много скоро да разработят хапче, което ще забавя стареенето. Те открили, че с течение на годините химичните послания, които казват на стволовите клетки да започнат да работят, стават по-слаби. В резултат тялото по-бавно ремонтира уврежданията, причинени от стареенето.

Откритията на геронтолозите, публикувани в сп. EMBO Molecular Medicine, подготвят почвата за създаване на лекарство, което усилва посланията до стволовите клетки и заздравява мускулите.

Изследователите провелимножество експерименти, които показали, че в мускулите на млади хора се съдържат двойно повече стволови клетки, изграждащи мускулна тъкан, отколкото в мускулите на възрастни.

Оказало се, че основна роля за изграждането на мускулна тъкан играе протеин, наречен MARK. Той помага да се изпращат сигнали, които командват стволовите клетки да се мултиплицират и да започнат да ремонтират увредени мускули. С възрастта нивата на протеина намаляват.

Експертите казват, че лекарство, което има същия ефект, един ден ще може да се дава на относително млади хора. Когато станат на 60, 70 и 80 години, техните мускули ще бъдатмаксимално здрави.


Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *