Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Григор Здравков от легия “Антимафия”: Люба Кулезич е извършила престъпление! ИНТЕРВЮ

Бившият митнически служител Григор Здравков е сред учредителите на гражданското сдружение Българска легия „Антимафия“. Нейната цел е да противодейства на корупцията и корупционните практики в държавните институции. От Легия „Антимафия“ пращат сигнал до прокуратурата в началото на годината за кореспонденцията на Люба Кулезич.

 lyuba-kulezich-1

– Господин Здравков, каква е причината за внесената от вас жалба до прокуратурата срещу Люба Кулезич?
– Първо трябва да стане ясно на вашите читатели, че ние нито сме подслушвали г-жа Кулезич, нито се интересуваме в коя телевизия или медия работи. Просто сме придобили документи, според които г-жа Кулезич е извършила престъпление, и сме ги подали в прокуратурата. За съжаление колежката ви си е изтрила може би есемеспте както и висшият магистрат Светлозар Костов, с когото си е комуникирала. Когато това лице е преценявало, че дава информация, която е можело да бъде подслушвана, той го е правел чрез едно приложение на телефона, което се нарича „Вайбър“ и работи на принципа на скайп. За мен самите съобщения са жалки и смешни. Съгласен съм, че всеки журналист има правото да търси източниците си и информаторите си. За мен проблемът е чисто морален.
Когато един магистрат ти казва как да си подредиш предаването и получаваш от него информация, това променя нещата.

– По какъв начин е получавала информацията си Кулезич? Само чрез лични разговори или и през други механизми?
– Нямам никаква представа. Не следя предаването й. Фактът за мен е, че тези съобщения са смущаващи. Смятам само, че хората, за които работи г-жа Кулезич, я държат здраво.

– С какво според вас?
– Това може да каже само тя, ние нямаме конкретна информация. Затова искаме прокуратурата да се самосезира и да провери кой и кога я е следил. Аз си пазя телефонни съобщения от г-жа Кулезич, които ще извадя наяве. Првблемът за мен е, че политиците поставят в зависимост журналистите. Както ГЕРБ е оказвал натиск над журналистите, така и много партии вероятно го правят. Всеки трябва да си знае цената, в което не виждам нищо лошо. Ние сме сезирали прокуратурата още през март миналата година за незаконното подслушване. Ако прокуратурата извади списъка на журналистите, чиито телефони са били контролирани, по-интересно е да се види кои са тези, които не са били следени.

– Кои са те?
– Става въпрос за онези ваши колеги, които бяха най-верните остриета на Цветан Цветанов и милиционерщината по времето на ГЕРБ. Не мога да ви кажа конкретни имена.
По-важното е, че към днешна дата българската прокуратура сезира службите от СДОТО за подслушване на над 850 телефона.

– Вярно ли е, че самият Цветанов дори и днес записва Бойко Борисов?
– Това си е лично техен семеен проблем. Като са си решили да си слагат микрофони по спалните, да си слагат. Аз преди 6 месеца съм казвал на Бойко Борисов да не си комуникира със слушателите по пистата, които подслушваха и нас. Не забравяйте, че колкото и да са верни едни връзки между приятелите, тук става въпрос за много пари… Ние сме предали наши записи и файлове в ГДБОП още когато там съществуваше г-н Флоров. Оказва се, че те са престояли в някоя каса, докато минат изборите. В папките и записите ние сме предоставяли информация за висши политици, които са се занимавали с трафик на оръжия, но това е проблем на службите, които не са се самосезирали

– Продължава ли практиката с подслушването при настоящия министър Цветлин Йовчев?
– Не, убеден съм в това, защото това ще бъде капката, която ще прелее чашата. Проблемът е, че частните фирми продължават да бръмчат, защото и за управляващите, и за опозицията изборите през май са изключително важни. Не забравяйте афинитета на партия ГЕРБ към милиционерщината. Те нямат аналитичен отдел, но са готови да сложат слушалките си и да подслушват кой какво си говори в държавата.

– По какъв начин се превземат журналистите у нас?
– Първо политиците започват да им говорят колко са значими и да им казват как едва ли не лежат на техните плещи. Техни близки хора започват да те разработват. Съответно се хващаш на тази кукичка и започваш да се обаждаш на Цветан Цветанов и на Бойко Борисов, за да клъвнеш. Съответно се изкарват компромати, но се казва, че те няма да излязат, ако им помогнеш и не пишеш срещу партията. Следващата фаза е да ти пуснат есемес за Нова година, за да ти махнат компроматите колко алкохол пиеш, с кого си лягаш и дали си пушила марихуана.
ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *