Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Гръцки робовладелци вилнеят из България! Или какво е да си шивачка у нас!- с видео

shiva4ki1Социалният министър Тотю Младенов отиде на визита в Гърция, като обяви намеренията си да защити правата на работещите нашенци от гръцките работодатели – и в Южната ни съседка, и в България.

А наистина има от какво да ги защитава. Едни от най-прецаканите роби на труда в България са шивачките от безбройните фирми за шев и кройка и фирмички с гръцки капитали у нас. Проучване показа, че гръцките фирми за шев и кройка в България са над 700, а наетите в тях труженички са около 17 хиляди. Години наред нямаше по-експлоатирани от тях. Работеха на непостижими норми, заради които не можеха да си докарват и по една месечна минимална заплата. Работният им ден често надхвърляше и по 20 часа дневно с оправданието, че се прави експедиция. В тоалетна ходеха само, когато чорбаджията каже и колкото пъти той каже. И накрая, под всевъзможни предлози, за които все shiva4ki3шивачките бяха виновни, им режеха от мизерните заплати. А често – и въобще не ги получаваха.

Колко стачки, колко сълзи, колко нерви в бранша. Нищо. Нито псевдосиндикатите в България ги защитиха, нито държавата.

Сега поредният смъртоносен удар, който им нанасят гръцките чорбаджии е, с оправданието за кризата, затварят фабриките и ги оставят на улицата. И пак не по правилата: не ги съкращават според законите, което значи, че шивачките дори не могат да получават обезщетение като безработни.

Не по-розово е положението на стотиците хиляди българи, които живеят или работят в Гърция. Достатъчно е само да си спомним за залятата в края на 2008 г. с киселина Костадинка Кунева. Тя е сигурна, че са й причинили това shiva4ki2нечовешко страдание заради борбата й за правата на чистачките в Гърция.

Когато хората са оставени на произвола на самозабравили се чорбаджии, стават такива работи.

Сега Тотю Младенов ще си поговори любезно на езика на дипломацията с гръцкия социален министър Андреас Ловердос – такива са правила при подобни срещи на държавни мъже. Ще се усмихват. Ще ходят на приятна официална вечеря / такива са правилата/. Ще се разделят по живо по здраво и тутакси ще забравят за прецаканите, които наистина се нуждаят от защита.
Виж един от хилядите случаи на прецакани шивачки в Бг. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Гръцки робовладелци вилнеят из България! Или какво е да си шивачка у нас!- с видео

  1. тоши Отговор

    21.01.2012 в 0:43

    ето това е една от причините поради които не съм работил и няма да работя в мизерната българия която бъка от мафиоти,убийци,крадци.никаква подкрепа от никъде и от никого.те и синдикатите са си мафия,премиерът бивш мафиот.никога няма да се върна за нищо на света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *