Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Горбачов лично организирал преврата срещу Тодор Живков

Михаил Горбачов

Коментар за събитията отпреди 23 години на последния началник на УБО генерал Георги Милушев

Смяната на властта в България е била организирана от Москва и под личното командване на Михаил Горбачов. Това заяви днес по повод 23 години от падането на комунизма у нас последния началник на Управление „Безопасност и Охрана” – генерал Георги Милушев.

Според неговото мнение, в цялата афера се отличават два основни момента. Първият е през месец август 1989 година, когато тогавашният ръководител Тодор Живков е на почивка в Евксиновград за двадесет дни. Трябвало да летят за столицата, но времето се влошило и се наложило да останат. В този момент Добри Джуров настоял да получи автомобил и на секундата му изпратили.

Тодор Живков

Живков обаче летял с Ту 154, който нямал проблеми с летните бури. Джуров и още двама души се примолили да ги вземе на неговия самолет и той се съгласява. Генералът също е на борда, в компанията на Велко Палин. Последният му разказва, че някакъв партиен активист е съобщил сигурна информация, че срещу Тодор се готви преврат. После Палин споделил същото и с Добри Джуров, който пък се обръща към Милушев с молба да запази информацията само за себе си.

Генералът отказва с мотива, че все пак е шеф на охраната и трябва незабавно да информира началството за всичко. Джуров настоятелно повтаря молбата си и обещава, че в срок ще провери каква е действителната ситуация.

По – рано през същата година, някъде в първите десет дни на юли, пътуват за Румъния. Там Петър Младенов, Георги Атанасов, Добри Джуров и Димитър Станишев са настанени в хотел. Тодор Живков и охраната му са в отделна постройка. В края на втория ден от техния престой при комшиите, румънски агент предава на Георги Милушев новината, че Михаил Горбачов се е срещал свръхсекретно с Младенов и Джуров.

По – късно двамата подозрително мълчат и не обелват нито дума за явката с Горбачов. Така се стига до 8 ноември, когато Тодор Живков се среща лично с тогавашния посланик на Русия Шарапов и нещата стават повече от ясни.

„Времето поиска да направим промяна. България беше изпаднала в тежка международна изолация и въпреки че усещах нещо нередно, реших да не преча на естественото развитие на събитията” – завършва генерал Георги Милушев.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *