Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Google и пресата в Германия се скараха за пари

Google News

Вестниците искат част от печалбата на Google

Твърдението на интернет гиганта Google, че с негова помощ се увеличават четенията на вестниците, развихри сериозен скандал в Германия. Според изявлението на пиар директорът Марсел Леонарди, най – популярната в света търсачка носи милиарди кликове на новинарските издания, но немците показаха, че не са твърде съгласни с това твърдение.

Специалисти предричат, че този спор тепърва ще става все по – интересен, тъй като Бундестагът възнамерява да гласува до седмица новия закон за лицензирането на новините. Проектозаконът предвижда, че всеки който линква новини и се възползва от труда на другите, ще трябва да плаща съответна такса. В случая най – засегнати от финансова гледна точка ще бъдат именно Google News.

Издателите в Германия са категорични, че благодарение на техните усилия и труд, Google печели милиони евро от собствено рекламно съдържание. Понеже новинарското съдържание е собственост на издателствата те смятат, че би било напълно разумно част от приходите на интернет компанията да се вливат в техните сметки.

Германските законодатели обаче прокарват и още една идея в новия проектозакон. С нейна помощ ще може да се принудят интернет сайтовете да представят пълни отчети за печалбите си от реклами, които голяма част от тях сега прикриват.

Google обаче са категорични, че ако се приеме този закон, то той ще накърни правата за свободен достъп до информация на милионите потребители на интернет в Германия. Това ще стане, защото с новите разпоредби търсенето и намирането на каквато и да е информация ще бъде сериозно затруднено.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *