Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Гладни цигани изплюскаха лебедите във Варна

Лебеди плуват на офицерския плаж във Варна

Лебеди плуват на офицерския плаж във Варна

На офицерския плаж във Варна вече пристигна да курортува първият лебед, а циганите жадно потриват пръсти за вкусния обяд, който е дошъл като по поръчка. Според очевидци ,от години ромското население в морската столица издебва и примамва с храна красивите птици, за да ги превърне във вкусна мръвка на скара. Местните хора твърдят, че едно циганско семейство се изхранвало с месото на голямата птица поне седмица. Месото на лебедите било избирано от ромите, тъй като на вкус наподобявало това на дивите гъски и патиците. Циганите съвсем разумно бракониерствали само вечер, за да не бъдат неприятно изненадани. Самите орнитолози с неохота констатираха, че за разлика от чайките и пеликаните, чието месо миришело силно на развалена риба това на лебедите ставало за ядене.

Ромският квартал "Максуда" във Варна

Ромският квартал "Максуда" във Варна

Специалистите обаче побързаха да предупредят, че лебедът, който избира нашият бряг, за да прекара зимният сезон е защитен вид и абсолютно забранен за ловуване. Красивите птици идват у нас обикновено от Дания, Германия или Холандия, за да прекарат зимата, а не за да се превърнат от рядко срещан защитен вид в изчезнал такъв. Орнитолозите констатираха, че са запознати с проблема по родното Черноморие и многократно са подавали сигнали срещу нарушителите.

Еколозите заявиха, че е крайно време варващината на циганите във Варна и не само спрямо лебедите да приключи и припомниха за солените глоби срещу наглите бракониери, като за граждани тя е в размер от 100 до 5000 лв и съответно за фирми от 500 до 10 000 лв. Орнитолозите, които през последните години станаха доста по – активни у нас призовават гражданите, които станат свидетели на незаконното избиване на каквато и да е било птица или друго защитено животно незабавно да алармират органите на реда, за да може нарушителят, да понесе съответната санкция и най – накрая да бъде спряно безразборното избиване на защитени видове и в България.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *