Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Гладна България – и Китай ни бие по заплати

Китайски работници

Ужасяващата бедност на българите отдавна стана достояние на тази част от света, която въобще знае къде се намираме. Поредно доказателство за това беше изнесено на международна конференция за заетостта и доходите, по време на която стана ясно, че даже и в Китай минималната работна заплата е по-голяма от тази у нас.

Според Роберт Кайло, който е икономически консултант в международна организация по труда, дори и в най-затънтените селски райони на Китайската Народна Република вземат по-голяма заплата отколкото тук. Друга съществена разлика между нашата и китайската икомика е, че там стопанството се развива със страхотна скорост в положителна насока, докато тук всичко е замръзнало.

В различните провинции на КНР в момента минималните възнаграждения се движат между 160 и 240 щатски долара. Със 135 евро на месец, България остана последна по доходи не само сред страните – членки на Европейския съюз. Като се приспаднат данъците и осигуровките, на средностатистическия българин му остават по деветдесет и шест евро на месец, или 3. 60 евро на ден.

Български работници

Генералният секретар на Конфедерацията на профсъюзите Шарън Бароу заяви, че тези средства са абсолютно недостатъчни дори и за оцеляване. Според нея, икономическият растеж трябва да се постигне чрез повишаване на доходите и съответно постигане на по-голяма покупателна способност, а не чрез орязване на разходите.

По този повод, от КНСБ и КТ „Подкрепа” обявиха отново, че призовават минималната работна заплата да стане необлагаема, както беше допреди четири години. Тогава беше прието изменение в данъчния закон, който задължи плащането на 10 % налог дори и върху най-ниските доходи.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=3KAny-1saS4

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google