Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Геройка, Храбър, Телефонка и Графиня живеят в село Меляне

Странните имена са навсякъде около нас

Село Меляне, което се намира само на няколко километра от Монтана, е населеното място с най-необичайни и странни имена у нас, които навяват странни асоциации. Тук концентрацията на жители със странни имена е огромна. Сякаш цялото Меляне е населено от пришълци от друга галактика. Вместо Георги, Иван, Димитър и Петър, тук има хора с имена като Храбър, Вилсон, Тибър… Те не са един или двама – на практика всеки втори жител на малкото селце е с особено име.
„Чувал съм, че през 20-те и 30-те години на миналия век в района е имало по-голяма смъртност. През ден камбаната биела на умряло. Тръгнала мълвата, че има някакво проклятие. По съвет на попа всички трябвало да измислят имена на децата си, които не се срещат в рода. Родителите се стремили да им дават имена, които преди това не са съществували, за да се пресече злото и малките да не бъдат урочасани и отнети от тъмните сили“, разказва възрастна жена от селото.
Така в село Меляне се появяват хора с названия като Либкнехт и Люсилия, Филисина, Вилсон, Телефонка и Първа. По-късно тук са се пръкнали няколко Геройки и един Геройко. На нито един от тях никога не му било хрумвало да промени името си, нито пък имал повод да се срамува от него.
Никой от селото с ексцентрични имена не е имал проблеми заради шантавото си име. Единствено Храбър се превърнал в

И по света често се срещат хора с шантави лични имена и фамилии

жертва на своите съученици, които го тероризирали. Искали да докажат, че е страхлив. Няколко шамара обаче оправили нещата. Е, странните имена не спрели високата смъртност. Първи от всички обитатели си заминали от този свят Либкнехт, Телефонка, Люсилия, Филисина, Първа и Матрона.
Противно на очакванията, замъкът на Графиня не е някакво имение, а обикновена селска къща. Когато била дете баба Графиня не харесвала името си. Притеснявала се как ще звучи то един ден като остарее. 20-годишната Графиня се омъжила за Либкнехт – име, комбинация от Роза Люксембург и немския социалист Карл Либкнехт.
Съпругът на Графиня бил прочут майстор – бъчвар, който починал преди няколко години.
Тъй като в Меляне нямало никакъв поминък за по-младите хора, местните се опитвали да развиват туризъм. През последните няколко години в селото се родили едва 2-3 бебета и били кръстени с нормални имена.
Олга Асенова, пенсиониран служител в ЕСГРАОН, Монтана, разкрива, че е записвала най-различни странни имена от

Адвокатите Тъпов и Гьопсалиев са голям тандем

целия регион.
От монтанско сме записвали мъж с име Шкаф, жена с име Случка. Аз самата имам две братовчедки – сестри, които се казват Рипка и Самолетка. Те са от едно село между Монтана и Враца. А двете сестри имат първа братовчедка Заранка. Да не изброявам колко още такива абсурдни имена съществуват. Явно хората са си имали основателна причина да кръщават така децата си“, смята Олга Асенова. Сред топ 20 на най-интересните имена в личната й класация били Плувкиня, Океан, Републикан и Българан. Следвали Ценцерушка, Дроздстой и Семка.

Класацията сред юристите с шантави имена води адв. Галилей Хайверов

Виж кои са Путко Мафани и Фанети Мазакура! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *