Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ГЕРБ ощетили Веселин Маринов с 30 бона

Веселин Маринов

ГЕРБ ощетили народния любимец и защитник Веселин Маринов, като не му платили почти 30 000 лева авторски хонорари за песни, изпълнявани от него по време на предизборната кампания през 2011-а година.

В края на миналата седмица, до партията било изпратено уведомително писмо от дружеството за защита на авторските права „Мюзик аутор”, с което партийните деятели са уведомени, че дължат плащания на повече от 40 композитори и текстописци – български и чуждестранни. Сред тях били авторите на хитовите „Горчиво вино” и „За теб, Българийо”, изпълнявани от обезверения Маринов.

Сумата, която авторите трябва да получат като възнаграждение за труда си, се формира според Закона за авторското право, припомниха специалисти. Нормативната база отделя по 7% от стойността на продадените билети, ако концертът е бил с платен достъп, или 7% от сумата необходима за организиране на мероприятието, ако входът е бил свободен за посетителите.

Конзцерт на Веселин Маринов

Преведено на народен език това значи, че във всеки един случай творците, чиито произведения са били изпълнявани пред публика, трябва да си поделят 7% от общия приход на дадено културно мероприятие.

Според отчет на ГЕРБ пред Сметната палата, партията е хвърлила повече от 400 000 лева за концерти по време на изборите. Прости изчисления показват, че герберите трябва да се бръкнат за около 30 000 лева, с които да изплатят задълженията си към авторите.

Поклонници на Веселин Маринов споделиха, че изпълнителят вече напълно е превъзмогнал болката, породена от развода с невярната Цветанка. Това за него вече било минало и сега се е отдал изцяло на кариерата си, като репетирал все по-усилено за ново влизане в студио.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *