Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Гърция ни върна отново гастарбайтер „жив скелет“

Коста Спиридонов работил в Гърция от 1989 г.

Гръцки граничари предадоха 55 – годишен българин в изключително тежко здравословно състояние. Мъжът тежи само 50 кг и не може да говори. Гастербайтерът Коста Спиридонов  е лежал в гръцка болница, но вероятно не е могъл да заплати лечението си и затова е върнат у нас.

Мъжът е настанен в здравно заведение в Благоевград. Въпреки че Коста Спиридонов все още е в шок и е неадекватен, успял да каже на лекарите, че живее в Гърция от 1989 г. Последно е работил като овчар край Драма. Гастарбайтерът е със счупен таз, но не е разказал как се е случило. Мъжът е кожа и кости, коментират докторите от благоевградската болница.

Коста Спиридонов е от Котел. Синът му е уведомен вече за тежкото му състояние.

Кадир Мехмед бил държан гладен от гръцкия робовладелец

Миналата година Гърция ни върна полуживия Кадир Мехмед. Когато се съвзе, мъжът разказа, че е държан в плен от собственика на фермата, в която работил. Гладувал с месеци, не получавал и заплата за извършвания труд. Кадир разкри, че с гръцкия робовладелец го свързал варненец, но той и досега не е арестуван за трафик на хора. Близките на Мехмед обаче така и не се заинтересуваха от съдбата му. Те живеят в Турция и не дойдоха в България дори да го видят, когато състоянието му беше изключително тежко.

Трафикът на хора с цел икономическа експлоатация се превръща във все по – сериозен проблем. Голяма част от жертвите са именно мъжете. Залъгвани с обещания за добре платена работа в чужбина, хората попадат в мрежите на трафикантите. Съвременните робовладелци ги принуждават чрез психически тормоз и заплахи, като често дори ги държат гладни. Жертвите обикновено са от малки населени места с голяма безработица и нямат образование. Трафикантите им прибират личните документи, така че да не могат да търсят съдействие от институции.

Ето какво разказа Кадир Мехмед за преживяното в Гърция. ВИЖ ВИДЕОТО:
 

 

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *