Футболистът от “Славия” Петър Величков умира пребит от бой на улицата!

0

Eдна от най-ярките фигури в шампионския тим на България от 1959 г. е капитанът Петър Величков от „Славия„. Изключителен талант и джентълмен на терена, Величков играе като вълшебник. Няма равен да спре топката и след това да я подаде. Влиза много късно във футбола, като до 17-годишна възраст рита топка по ливадите на Овча купел. Даже и не е ходил по мачове, преди да го вземат в „Славия“. След това обаче изиграва над 200 мача за „белите“ и влиза в състава на България за световното в Чили през 1962 г.

Петър Величков (вляво) - един от най-големите таланти на българския футбол за всички времена
Петър Величков (вляво) – един от най-големите таланти на българския футбол за всички времена

Алкохолът обаче не му прощава. Всичко почва с леки разпивки с коняк и кола. Нещата обаче се влошават, когато треньорът на „Славия“ Добромир Ташков решава да го прати на нещо като наказателен лагер в Якоруда. Там Величков трябва да води тежки занимания с кондиционен треньор. Точно под хотела обаче била кръчмата. Младокът го ударил на пиене, всички го черпели. Върнал се спиртосан в София и не след дълго приключил с футбола. Изгонват го от „Славия“ с мотив за „уронване на социалистическия морал“.

И бракът му се проваля. Жени се за Наталия, щерка на известния треньор от онези времена Лозан Коцев. Тъстът е швейцарски възпитаник, един от първите професионални български футболисти с екипа на „Лозанспорт“. В книгата си „Още футболни и други историйки“ Стефан Янев разказва, че Лозан Коцев бил категорично против този брак. Когато получил телеграма от дъщеря си Наталия, че се е омъжила за Пешо Величков, бай Лозко пратил отговор до младоженците: „Бъдете живи и здрави! В къщата си не ви искам…“.

Със съпругата си се разделят по-късно. Наталия е шокирана, че мъжът й е в състояние да се налива по цяла седмица. Останал без покрив, Величков се скита немил-недраг по кръчмите. Работи като шофьор в ДСО „Родопа“.

Винаги ларж, Петър Величков намира смъртта си в една зимна вечер в началото на 90-те години, преди да навърши 54. Получил три пенсии накуп, бившият ас на „Славия“ решава да почерпи апапите си в механа до площад „Възраждане“. Поръчва цяла вечер пиене за всички! Излиза сам, а на следващата сутрин случайни минувачи го намират мъртъв на заледената улица.

Официалната версия на МВР тогава е, че Величков е починал вследствие на измръзване. Говори се обаче, че протоколът за обстоятелствата, при които е настъпила смъртта му, е бил фалшифициран. Истината, според работили в полицията тогава офицери е, че Петър Величков е бил смазан от бой като куче. Докато поръчвал щедро в механата, бившият футболист бил набелязан от двама бандити, които седели на съседната маса. Точно тогава в България е обявена амнистия и куцо и сакато от престъпния контингент излиза предсрочно. Именно двама от тях са проследили Величков по улицата, където го пребиват и ограбват, гласи мълвата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *