Финансистът Ицо Салфетката стана главатар в Пловдивския затвор

0

salfetkataПървият осъден у нас крупен банкер Христо Александров в момента коли и беси в Пловдивския затвор, подшушнаха свидетели. По- известният като Ицо Салфетката заради миналото си на сервитьор бил тарторът на зандана и от известно време е взел под свое командване цялата власт сред затворниците. В началото срещу Александров имало няколко бунта и дори опит за покушение, но Салфетката бързо си издействал високи позиции.

Причината за завидното му положение в панделата са скътани банкови сметки в Швейцария, където успял да скрие милиони. Благодарение на тези пари сега се чувства като цар в Пловдивския затвор. Ежемесечно киха както на някои надзиратели, така и на най- верните си хора от затворниците, които му пазят гърба. Салфетката имал и свой човек на свобода, който управлява финансите му.

Христо Александров натрупа състояние, докато беше шеф на фалиралата Агробизнесбанк. Той я купи от Тодор Янков, който също лежи в пандиза,

Ицо Салфетката излежава 8-годишна присъда
Ицо Салфетката излежава 8-годишна присъда

 още през 90- те години. По това време Салфетката става шеф на родната федерация по тенис, президент на футболния отбор „Спартак” (Пд), както и ръководител в БФС.

Впоследствие Ицо Салфетката започна да върти страхотни далавери с банката, като раздаването на 50 необезпечени кредита на фирми, близки до него. След това от страна на тези фирми не е имало никакви плащания. Счита се, че салфетката си е присвоил повече от 450 хил.долара.

Подсъдим беше и изпълнителният директор на банката Христо Данов, който в крайна сметка бе оправдан от всички обвинения. Още през 1996 г., когато банката обявява несъстоятелност, Христо Александров бяга от страната заедно с приятелката си Александра Чобанова. Българинът е обявен за международно издирване от Интерпол.

Междувременно лъсва още една негова измама. Той откраднал 99 000 марки от австрийска фирма. Във Виена разкрили, че действал с псевдонимите Христос Тасос и Георги Кирилов Тодоров. По това време слуховете го изплащаха ту в Северна Африка, ту в Доминиканската република. През 2001 Ицо Салфетката се предаде сам на следствието в София.

Първоначално Александров беше осъден на 10 години затвор, а по- късно Апелативния съд намали наказанието му на 4 години. През февруари 2009 г. делото бе пратено във Върховния касационен съд. Крайното решение бе присъда от 8 години за банкера. Ицо Салфетката обаче успява да запази голяма част от мръсните си пари, като ги покрива в швейцарските банки.

Финансистът, който е бивш келнер в градския комитет на БКП, отива в Пловдивския затвор. Там е пратен във втора група, в една килия с друг вип затворник. Става въпрос за Стоян Стоев – Канара, бивш барабанист от фолклорния оркестър „Канарите”. Музикантът е спряган за бивш любовник на фолк певицата Ивана. Той отиде в панделата заради разпространение на дрога. Салфетката и Канара бързо се сприятеляват. Те се ползват с особени привилегии като отделна баня и тоалетна.

Не след дълго, благодарение на сериозните си финансови възможности банкерът засенчва други изявени затворници като рекетьора Ангел Личканов – Личкана, изнасилвача Илиян Сарийски – Жабата, и Жоро Слатински.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *