Фатик – първият касиер на Бойко Борисов

0

Митичният наркобарон Филип Найденов – Фатик е ползван като касиер от Бойко Борисов по времето, когато той беше главен секретар на МВР. Такива данни фигурирали в разработки в бившата спецслужба НСБОП, научихме от полицаи, работили там. Имало дори и писмени признания на агенти на службата, които са били част от престъпните групировки.

Филип Найденов - Фатик
Филип Найденов – Фатик

В признанията черно на бяло е било написано, че в подземния свят масово се събират пари от името на Бойко Борисов. Едно от лицата, за които е имало категорични данни, че е играл ролята на касиер, е бил Фатик, твърдят запознати. Борисов и Филип Найденов имали близки контакти още от началото на 90-те години, Фатик имаше уникалното качеството да е еднакво близък и еднакво раздалечен с всички престъпни родни групировки по онова време. Това пък го правеше уважаван от всички мутри и мафиоти.

Взимане-даване през онези години е имал и Бойко с Фатик. През 90-те години бъдещият главен секретар, а после и премиер на България ръководеше охранителна фирма, която бе в орбитата на СИК. Според отлично запознати източници от средите на специалните служби, общите интереси между Борисов и Найденов преди 20 години са били канапи за крадени автомобили и трафик на цигари. И по двете теми Фатик беше най-силният човек в България. Негови камиони влизаха в страната, без да бъдат проверявани на границата. И излизаха по същия начин натъпкани с амфетамини предназначени за арабския свят.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

„Как да приема на сериозно Бойко Борисов като министър-председател на България, като той лично ми е връщал колата срещу откуп? Говоря ви за 1996-а. Откраднаха ми едно БМВ, обадиха ми се някакви хора и ми казаха, че ще ми струва 1700 марки. Занесох парите на едно яко момче в анцуг. Запомних му добре физиономията – Бойко Борисов. А и сам се представи като Боби“, свидетелства пред журналисти 42-годишният днес М.П. (името му се пази в редакцията – б.а.). Според запознати Борисов е един от ключовите играчи в мръсния бизнес за период от около 2 години.

Средата на 90-те години на миналия век пък заварва Бойко Борисов като набиращ скорост бизнесмен който освен в охранителния сектор има сериозни интереси и в производството на цигари. През 1994 г. той заедно с Румен Николов – Пашата регистрират в Бургас дружеството „Тео интернационал“ АД. Фирмата наема склад в кв. „Крайморие“ в морския град и още от първите дни започва да развива нелегално производство на цигари. Тютюнът пристигал от завода в Стара Загора, а в „Крайморие“ се произвеждали главно евтините български марки „Арда“ и „Кентон“, „Мелник“, но е имало и партиди с фалшиво „Марлборо“. Стоката се пласирала без бандерол на вътрешния пазар, вървяла добре и в бившите руски републики. На 25 март 1995 г. данъчни и спецполицаи правят акция в цеха. Маститите собственици обаче получили предварителна информация и изнесли цялото оборудване за цигари.

Източниците от бившата НСБОП твърдят, че ден след тараша в Бургас е направена операция и в София срещу дружеството на Бойко Борисов. Маскирани полицаи, включително и барети атакуват паркинг в квартал ,Дружба“, където е имало камиони пълни с цигари на Бойко. Информацията за тях идва по оперативен път от агент. Цигарите са намерени, но без собственика им. Малко по-късно става ясно, че Бойко Борисов също е бил на паркинга в „Дружба“, но се е бил скрил под един от камионите. Години по-късно, когато става главен секретар на МВР уволнява всички участници в акцията срещу него.

Приятелството между Борисов и Фатик обаче се запазва. И не само това. Арабинът се превърнал в един от най-доверените му хора, чрез които да взима рекет от останалите бандити. Служители на службите за сигурност твърдят, че Фатик е бил упълномощен да събира рекета от всички чужденци, които се занимават с наркотрафик в България. Под номера 1 и 2 в този списък били могъщите по това време турски кюрди Мехмед Саид и Радван Иозмен. Двамата бяха, а и до ден днешен са основни играчи в трафика на хероин от Турция към България.

Скандалната афера с Радван и Мехмед започва точно преди 20 години. В мутренските години на началото на миналия век Мехмед Саид и брат му прехвърлят семейния си бизнес в България. За чуждите и български разузнавателни служби никога не е било тайна какъв е той. Братята са балканските крале на трафика на хероин. Двамата имат имиджа на наркобарони в Турция и точно с този ореол пристигат и у нас.

Официално Радван Йозмен е бил собственик на магазини в южната ни съседка и в няколко страни от Европа, сред които Чехия и Испания. Те обаче са били за парлама и са се използвали за препиране на мръсните му пари.

Чрез поставени лица държал автобусни и транспортни фирми, занимаващи се с международни превози. Тировете са се използвали за трафик на наркотици. При влизането си в България двамата турци започват фиктивен легален бизнес, който трябва да им придаде прикритието на инвеститори. Радван Йозмен бързо влязъл в контакт с всички наши бандити, твърдят полицаи. Хероин от чужденеца са купували водещите тогава война помежду си престъпни мастодонти ВИС и СИК.

В България братята стават много близки приятели и бизнес партньори с Фатик. Тримата измислят схема, чрез която у нас се вкарва хероин, а оттук за него на бартер се взима амфетамин, който пък се изкарва по обратния маршрут. Амфетаминът се произвежда в България, след което заминава за Турция и за Сирия. В южната ни съседка амфетаминът се поема от хората на Радван Йозмен. Мехмед Саид и Радван бяха официално изгонени от България през 1998 г. Вторият обаче по документи е изгонен с името Джамал Йозмен, което всъщност е било на най-малкия му брат, пръв разкри миналата година в журналистическо разследване.

Така Радван продължава да влиза в страната, и то дори с истинския си паспорт. Бивши антимафиоти от НСБОП разкриват, че според оперативни данни Бойко Борисов иска от кюрда месечна такса от $ 100 000, за да може Йозмен да си върти каналите. Офертата е предадена от Фатик. Това е станало през 2002 г. Събитията през следващите години дават достатъчно основание да се предполага, че рушветите са давани постоянно и навреме.

Радван е покровителстван от определени висши фактори на МВР, които са използвали за целта добре позната практика да го направят сътрудник на една от известните полицейски служби. В ъндърграунд средите дори се твърди, че Борисов е бил поставил под личната си закрила турския наркомафиот и му е разрешил да е единственият, имащ право да транзитира необезпокояван тонове хероин през „Капитан Андреево“. Източници на вестника от средите на службите разкриват, че благодарение на приятелството между Бойко Борисов и Радван чужденецът успява да прецака конкурентите си в наркобизнеса и да ги издаде на МВР.

Не такава радостна съдба обаче има посредникът по сделката Филип Найденов – Фатик. Той е застрелян на 19 август 2003 г. в автомобила си „Мерцедес“ S600 на кръстовището на булевардите „България“ и „Гоце Делчев“ в столицата. Арабинът буквално е направен на решето, полицаи преброяват 30 куршума в тялото му. Столичен следовател, който навремето е работил по екзекуцията, разкри пред журналисти, че е имало много странни случки по време на разследването. Например МВР и министерството на отбраната категорично отказали да предадат записите от 19 август 2003 г. от радиочестотите в София. А причината да са искани е била информацията, че килърите на Фатик и друг екип бандитите, който е проследявал всяка крачка на жертвата във фаталния ден, са си комуникирали чрез радиостанции.

„След този отказ за нас беше ясно, че някой на много висока позиция в държавата е искал да потули разследването“, коментира следователят. Към днешна дата за разстрела на Филип Найденов са обвинени Йосиф Йосифов – Йоско от Костинброд и дясната му ръка Ивайло Симеонов – Иво Богьовеца, но мнозина смятат, че те просто са удобните виновници. Поръчителят на зверството обаче остава неизвестен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *