Фарук от „Под прикритие“ е милионер и в живота

0

Куцо и сакато ще се изпотрепе да се уреди с някаква роличка в „Под прикритие„. Прохождащи таланти и по-старите кучета добре знаят, че участие в популярната тв поредица ще е шанс да се уредят след това с по-добре платени ангажименти. В новия сезон има и един актьор, който не се вълнува особено от размера на хонорара си, нито търси шанс да си популяризира името.

Мехмет Юлай
Мехмет Юлай

Мехмет Юлай, който влиза в ролята на мафиотския бос Фарук, има достатъчно скътано злато в банковата си сметка. Спестяванията му са в милиони, разказват хора, които се кълнат в достоверността на своите източници.

В интерес на истината самият Димитър Митовски не спира да се хвали какъв удар е направил с турския актьор. Продуцентът на „Под прикритие“ е силно изненадан, когато на международен кастинг се явява и Мехмет Юлай.

Мехмет Юлай (вляво) заедно с Явор Бахаров, който играе негов син в сериала
Мехмет Юлай (вляво) заедно с Явор Бахаров, който играе негов син в сериала

„Помислих, че са сгрешили името. Та той е голямо име в Турция, същинска легенда! Снима се само за кеф в продукции, които са му достатъчно интересни. Разказва, че имал голям бизнес в Германия и сега гледа с какво да уплътни свободното си време. На мен самия ми обясни, че много харесвал София. Още по времето на социализма често му се налагало да идва тук, снимал се дори в някакво наше представление. Сега искал да използва случая, за да си начеше носталгията по младостта“, разказва Митовски за първата си среща с актьора, играещ ролята на мастит кукловод на международната организирана престъпност, който живее в луксозно имение в „Бешикташ“.

Цивилният живот на Мехмет Юлай се различава от измисления му в сериала на БНТ само в частта с престъпните сделки. Той може и да не е силов бос, но наистина притежава скъпо имение в Турция, въпреки че през по-голямата част от годината живее в Германия. Точно там Юлай успява да натрупа богатството си, инвестирайки в различен тип бизнес.

Актьорът е търсено лице за участие в реклами, сериали и театрални постановки. С течение на времето той разрежда ангажиментите си и сам избира в кой проект да огрее с присъствието си. Пести силите си и за него нищо не е на всяка цена.

„Родителите ми искаха да получа икономическо образование, но вместо това напуснах родния ми град Аланя в посока Анкара, за да си търся късмета. В столицата започнах като асистент-режисьор, но след това открих и актьорския талант в себе си. Продуцентите сами ме търсеха за своите проекти, въпреки че на мен всичко ми се струваше, че е шега. През 1969 г. заминах за Англия да усъвършенствам актьорските си способности. А близките ми продължаваха да питат кога най-сетне ще се заема с нещо сериозно, с което да си изкарвам прехраната. Интересно е, че актьор-стването беше достатъчно стабилен трамплин, за да успея в живота и сега да нямам проблем да си плащам сметките“, опитва се да прояви излишна скромност фарук от „Под прикритие“.

Той признава, че престоят му във Великобритания не е плод единствено на желанието му да се развива в професията. По едно време за него става невъзможно да оцелява в Турция. Цензурата го задушава.

„В края на 70-те години страната ни беше задушавана от режим чиито методи много се доближаваха до тези на фашистите. Стоя най-отговорно зад тези си думи. Тогава имаше цензура над театъра, над киното, дори над мисленето ни. Трябваше спешно да сменя обстановката, за да се спася от месомелачката, която искаше да уеднакви мислите и емоциите на всички творци. В Англия видях съвсем различен живот и хора. Сега осъзнавам колко важно е било решението ми да поема толкова голям риск, заминавайки за чужбина с няколко долара в джоба“, разказва още Мехмет Юлай.

Според него дори сега в страната му нещата не са се подобрили към по-добро. Никак не харесва Ердоган и смята, че е „абсолютен популист и мошеник, макар по негово време Турция да се превърна в могъща икономика“. Затова и той предпочита да живее в къщата си в германския град Нюрнберг.

„В Германия получих шанса да реализирам идеите си. Хубаво е, че освен от сцената разбирам нещичко и от правенето на бизнес. Постоянно ми звънят от Турция, за да ме канят за нови сериали и филми. На някои казвам „да“, други отхвърлям. Приятно ми е да играя на турската сцена, да говоря майчиния си език, но не бих се върнал за постоянно. Уви, все още сме далеч от цивилизована Европа. Истанбул е модерен град, но това не е същинска Турция“, категоричен е чуждестранният гост в „Под прикритие“. С усмивка на уста той признава, че участието му в българския сериал е детска игра в сравнение със снимането на високобюджетните турски сапунки.

„При вас всичко става на един дъх. В Турция снимачният процес е истинско ходене по мъките.

Режисьорите могат да ни връщат, докато някой от по-младите не припадне. На всичкото отгоре епизодите на нашите сериали са по 120 минути. Представете си какво снимане пада“, смее се актьорът. В началото той се изкушава да се бъзика доста грубо с Явор Бахаров, който играе неговия син Бардем.

„От време на време казвах някоя глупост на турски, която я няма в сериала. Явор е научил репликите, но чува нещо съвсем различно и започва да се пули, чудейки се какво да отговори. Ядосваше ми се момчето, но малко смях на негов гръб беше полезен за отпушване на напрежението по време на снимки. Ай той е още заек, нека се учи на актьорски номера“, усмихва се Мехмет Юлай.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *