Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Фалшиви свещеници обират вярващите в София

Фалшиви свещеници мамят на воля

Тълпи от фалшиви свещеници щурмували централните гробища в София, проплакаха ужилени вярващи. Те разкриха, че хора от кол и въже са се намъкнали в черни раса и килимявки, представяйки се за църковни служители, с единствената цел да се докопат до някой лев.

За създалата се ситуация, още преди около година беше подаден сигнал от Софийската митрополия. Тогава отците заявиха, че попове-измамници са напълзели цяла България и по този начин ощетяват православната църква. Те карали хората да изгубят и малкото им останала вяра. От епархията допълват, че им е напълно ясно, колко е трудно да се контролира църковният бизнес със сватби и погребения.

Измамниците най-често се повъртали около погребалните агенции и гробищните паркове, където уж случайно се срещали с опечалени граждани. Също така случайно захващали разговор, в който предлагали услугите си, като увещавали скърбящите хора с обещания за двойно по-ниски цени. Дъмпинговата стратегия успявала заради бедността на миряните, които се стремели по всякакъв начин да спестят пари от скъпо струващото удоволствие да погребеш свой близък.

Фалшиви свещеници мамят на воля

Например, ако официалната тарифа на църквата е 150 лева за опело, фалшивият поп искал едва по 80 кинта, като цената можела да падне и до 50. Опечалените рядко се сещали да проверят правомощията на свещениците и по този начин близките им си отивали без да бъдат опростени.

Доходите на шарлатаните не били никак малки, като в големите градове по-опитните от тях си докарвали петцифрени суми на месец. Въпреки че са без богословско образование, повечето от еретиците можели да изчетат някой друг пасаж от Евангелието и с малко певчески умения да си докарат надница от няколкостотин лева за ден.

От православната църква съветват нуждаещите се да изискват легитимация от всеки, който предлага подобни услуги. Всеки истински свещеник притежава карта, която удостоверява, че е служител на дадена епархия.

Истинските отци пеят най-добре:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *