Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Фалит грози Нова тв !

tvГолемите акули в телевизионния бизнес са притихнали и не задвижват никакви нови проекти, очаквайки да видят какво ще стане с Нова телевизия. Упорито се говори, че заради финансиране на неуспешни проекти и постоянно намаляващи рейтинги медията е пред фалит. Прогнозата бе потвърдена от хора, които традиционно вкарват много пари в нови формати и техника. В момента обаче и те изчакват, за да разберат коя телевизия ще се намеси в евентуално освободената ниша от Нова.

Макар че бе купена през 2009 г.- в най- подходящото време за продажби – от гиганта MTG за зашеметяващите 620 млн. Евро, сега телевизията изживява един от най- тежките си периоди. Причините за заплахата от фалит обаче не са в качеството на продукциите на телевизията.

Първата е затворената система на конкуренцията Би Ти Ви – рекламни агенции- пийпълметрия. Обществена тайна е, че там има монопол и бившата Мърдокова телевизия още се сдобива с каквито данни си пожелае за висока гледаемост. Поради тази причина в Топ 50 на най- гледаните предавания Би Ти Ви е с по 48 продукции, а за цвят се промъкват и 2 на БНТ.

Тъй като от години Нова е основният конкурент на Би Ти Ви, нейни топпредавания са

Олга Лозанова и Тупарев източиха Нова тв

Олга Лозанова и Тупарев източиха Нова тв

 оценявани дори с петцифрен брой зрители. Което за една ефирна безплатна национална телевизия е пълна катастрофа. Още по- голямо надлъгване пада при т.нар. шер или пазарен дял – най- важният показател, който се показва на рекламодателите, за да вкарат парите си в определено време и определена медия.

Вторият фактор обаче, който докарва Нова до ръба, си е чисто вътрешен – огромните кражби и манипулации, които са правели често сменящите се ръководства. Смята се, че само тандемът между Олга Лозанова  и Нико Тупарев, изгонени неотдавна, е източил 20 млн.лева от медията.

Репортерите и досега се питат защо офисите на телевизията бяха забити чак на аерогарата насред полето, в сградата на „Порше”. И то не като собственост, а плащайки космически наеми. Нова ползва само част от сградата, но пък всеки месец дава рента, все едно е наела ЦУМ. Не трябва да си икономист, за да се сетиш, че подобно решение верижно води и до поредица от съпътстващи загуби – че например, за да отразят най- елементарни събития в президентството или Министерски съвет, куп екипи трябва да пътуват по 40- 50 минути в едната посока.

Заради това решение на ръководството журналистите са изпаднали в смешната ситуация, ако възникне събитие, да го отразява не ресорния репортер, който е най- запознат с тематиката, а този, който в момента е най- близо като локация.

Евентуален срив в Нова би разместил сериозно пластовете на телевизионната реклама, която по официални данни годишно завърта близо 1 млрд. лева оборот.

Най- наточена да се мести в освобождаващата се ниша е ТВ7 – една от безбройните собствености на двуглавия медиен Хипопотам Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

Предаването на Гала „На кафе“ е абсолютен лидер в часовия си диапазон, но така и не попадна в Топ 50 за изминалия тв. сезон. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *