Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Европейско изследване: Въздухът в България убива!

Мръсният въздух превръща България в едно от най- опасните места за живеене в света. Страната ни е на трето  място след Румъния и Армения по брой на смъртните случаи в резултат от замърсяването на атмосферата.

Причината за отровния въздух у нас обаче не е промишлената индустрия, тъй като нямаме такава, а отоплението  с дърва и въглища. Старите автомобили и амортизираният градски транспорт също са сред основните замърсители

Пловдив и София са едни от най- мръсните градове в Европа

Въпреки че в страната са въведени закони , които да ограничават замърсяването на въздуха, те изобщо не се прилагат, коментират природозащитници. С влизането си в ЕС приехме още допълнителни мерки за опазване чистота на въздуха, но дори те не се спазват.

57% от българите дишат мръсен въздух многократно надвишаващ нормата, показва европейско изследване. София и Пловдив са най- замърсените градове, като в столицата критичните места са Орлов мост и ж.к. Дружба. Други 25% пък дишат редовно въздух, със съдържание на други опасни вещества, като азота, доста над нормата.

437 души на един милион всяка година умират у нас заради замърсен въздух. Изпреварват ни само Армения и Румъния. За разлика от тях обаче, България е абсолютен лидер в Европа по интензивност на замърсяването на атмосферата.

Подобни „мръсни”  характеристики притежава всяка бедна държава по света. Няма никакво производство, но замърсяванията, както на въздуха, така и на водата, убиват бавно населението. Най- евтиният начин за отопление през зимата си остават дървата и въглищата – токът и парното отдавна са се превърнали в лукс за повечето българи. Пушекът обаче е наситен с фини частици, които причиняват обикновено  респираторни заболявания. Но българите не обръщат голямо внимание и на здравето – търсим медицинска помощ,  едва когато е късно за ефективно възстановяване.

Срещу България вече е отворена наказателна процедура заради високото ниво на прах във въздуха.

Алтернативни начини за намаляване на замърсяването на въздуха. ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Европейско изследване: Въздухът в България убива!

  1. victory Отговор

    16.11.2011 в 7:45

    Вие журналистите вземете и запитайте управляващите:Как у нас отоплението с дърва е най евтино,докато в съседна Турция,само най богатите могат да си позволят този лукс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *