Европа ще забранява българския тютюн

1
Тютюн
Тютюнопроизводителите изправени пред фалит

Европейският съюз (ЕС) готви пореден шамар за България. Този път, причината е нашенския ориенталски тютюн, който се произвежда само на Балканите. Брюксел е променил Директивата за тютюневите изделия (2001/37/ЕО) и това може да доведе до фалита на 200 000 български производители.

Забраната ще премахне много съставки, използвани в производството на тютюневи изделия, като ментола, ванилията, черешова есенция и други. Така наречения ориенталски тютюн се използва само за смесване с други сортове и според ЕС това го приравнява с добавките. Той се използва като ароматизатор за другите сортове тютюн, като масовите Вирджиния и Бърлей. Всеки момент всички предложения ще бъдат внесени за разглеждане в Европейската комисия, а това ще бъде голям удар за родните производители. 42 000 производители дават работа на над 200 000 работници, но всички вече са изправени пред фалит. Българските тютюнопроизводители нямат опции, защото всички други сортове се произвеждат масово, а най-търсеният у нас е ориенталския тютюн. Именно този сорт нарежда България на второ място по производство на тютюн, като пред нас е само Италия.

Марк Финч, който е директор регулаторни въпроси в ЕС, към тютюневия концерн „Филип Морис Интернешънъл“ е участвал в семинар, на който е завил, че Европа трябва да мисли за страни като България и Гърция. Премахването на отделните съставки няма да откаже хората от цигарите. Според него уеднаквяването на опаковките на цигарите ще предизвика бум на контрабандата от Азия. Какво ще стане обаче с българските производители ни предстои да разберем много скоро.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. Крайно време е да забраним Европейския съюз в България и колкото по рано толкова по-добре. Заради шепа измекяри наречени политици влязохме в НАТО и Евросъюза, а от там нищо добро до този момент, само забрани и ограничения. Нашите управници чакат само да пръднат от Брюксел и вече са се насрали. Като го забранят в Европейския, азиатския пазар ще е открит. Да се преориентираме към източните пазари като Турция до като не е късно. Изтока е пазара, но ние се стремим към място където никой не ни иска и пуска. Излизане от НАТО и ЕВРОСЪЮЗА, това ще спаси България. Е опонирайте колкото си искате но това е истината. Евросъюза се разпада. Гърция, Испания, Италия ……….

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *