Европа ни съсича: България в Шенген чак след 5 години

0

табелаЗа пореден път сме на челните места в Европа. И отново не с нещо, с което можем да се похвалим. Става въпрос за корупция. Дипломат от ЕС е коментирал, че ще са нужни години на България и Румъния за да бъдат приети в Шенген. Европейската комисия (ЕК) представи плановете си за премахване на корупцията в новите членки на ЕС. И предупреди, че ще разкрие страните, които не успяват да се справят със злоупотребите. А те стрували на европейските данъкоплатци около 120 милиарда евро на година.

ЕК критикувала някои от правителствата на страните-членки, че не приемат достатъчно сериозно проблема с корупцията и съобщи, че скоро ще даде оценка на мерките на всяка държава срещу раздаването на подкупи.
знамеСпоред направената класация, Дания е страната, която е предприела най-строги мерки срещу корупцията в световен мащаб.
Причината, поради която Германия и Франция гласуваха против влизането  на България в Шенген била чудовищната корупция по високите етажи на властта.
Неназован, но цитиран от британския вестник „Файненшъл таймс” евродипломат заявил че приемането на България и Румъния в шенгенското пространство ще се окаже въпрос на години, а не на месеци, както се очаква. Той кометирал, че разширяването на Шенген изисква доверие към съдебните институции в тези страни, което в този момент липсва. И прогнозира, че приемането ни може да се случи едва след 5 години!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *