Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Евро експерти: България може да пробие в бизнеса с еко- продукти

medБъдещето на българското селско стопанство е в производството на екологично чисти продукти, твърдят европейски експерти. В Западна Европа и Щатите това вече е трудно осъществимо, поради замърсените почви или засяването им с генномодифицирани култури, които бързо ги изтощават. Тъй като в България земята все още е чиста, страната ни има голям шанс да пробие с екокултури. Търсенето на Запад е огромно- хората могат да си го позволят, но нямат природните условия за производство.

България има уникалната възможност да пробие на чуждите пазари чрез експорт на мед. Пчеларството може да се превърне в доста доходоносен бизнес за родните med1земеделци. Страната ни е известна с хубавия си и качествен мед в Европа. Продуктът струва скъпо и е  изключително търсена стока.

Освен меда, имаме добри възможности за отглеждане и износ на билки и гъби. Това също е златен бизнес, който можем да разработваме.

Готови ли са българските стопани за подобни иновации?За да се изнася дадена стока, е необходимо да се произвежда голямо количество от нея. Не просто пет кошера, от които да напълниш десет буркана. Българският земеделец трябва да мисли мащабно- необходима му е цяла ферма със стотици кошери. За това трябва силно финансиране и специалисти, които разбират от пчели.

Може ли българският селянин да стане европейския земеделец? Само ако не го е страх да инвестира и да мисли в перспектива. А на този етап мнозинството са на ниво мотика и рало. Европеецът, който печели от земеделие, разполага с цял арсенал от машини. Селското стопанство тук се възприма като тежък труд, а в Европа- като бизнес. Разбира се, нещата до голяма степен зависят и от помоща, която оказва държавата.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Евро експерти: България може да пробие в бизнеса с еко- продукти

 1. това е поредната лъжа на лявата бабушка.
  Как хора, които пият домашницата си ще пазят живота и здравето ви ?
  Събудете се !
  Живеем обградени с диви селяндури

 2. mamata Отговор

  24.02.2010 в 21:30

  Ако държавата създаде условия,би могло знаещите и кадърни пчелари,производители на билки и гъби да се възползват от природните ни условия.Факт е,че земята ни не е отровена и имаме шанс.И наистина ще сме диви селяни,ако го пропуснем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *