Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ето я царицата на джебчиите

Баба Донка е въвела наследниците си в тънкостите на джебчийството

Баба Донка е въвела наследниците си в тънкостите на джебчийството

77-годишната ромка от рода на кардарашите Донка Панова от Стара Загора е ветеран на джебчиите у нас. Възрастната крадла успя да попадне в световните новини с уменията си да пребърква непознати, без да усетят ловките й ръце в джоба си.

Потомците на заралийката шаш-наха с ловки умения англичаните

Потомците на заралийката шаш-наха с ловки умения англичаните

Баба Донка дори бе обявена от британския вестник „Дейли мейл“ за грандамата на родното джебчийство и получи прякора Донка – Златните ръце. Английски журналист с помощта на скрита камера е заснел уроци в джебчийското училище в града на липите как да се крадат пари от чанта или да се тарашат джобове. За да получи достъп до най-големите тайни в джебчийския занаят, англичанинът се представил за лондонски престъпник, който иска да направят „обмяна на опит“ преди предстоящите празници, когато кражбите драстично скачат.

През годините баба Донка е обучила на тънкостите на криминалното изкуство стотици ромски деца, включително и собствените си 30 внуци и 12 правнуци. Много от нейните възпитаници днес вършеят по цял свят. Най-мързеливите от тях работели само по Нова година, когато суматохата в моловете е най-голяма, а бдителността на жертвите е притъпена. Любима дестинация на крадльовците била Великобритания.

„Започнах през 1950 г, по времето на комунизма, когато нещата не бяха лесни. Днес аз завиждам за начина, по който младите могат да пътуват из цяла Европа, за да правят пари. Но по мое време аз бях най-добрата. Аз бях Джебчийката.

Крадците предпочитат да работят по двойки

Крадците предпочитат да работят по двойки

Имам 5 къщи, хвали се баба Донка чиято школа е в покрайнините на Стара Загора. Макар че вече не практикувала занаята, за „последно ура“ ветеранката в бранша посетила Австрия заедно с внука си преди 5 години.

„Направихме добър отбор. Той върви по улицата и като види някой по така, се блъска в него, извинява се, а през това време с плавно движение аз действам“, обяснява похватите си старицата. Държейки високо показалеца си и средния пръст, тя разкрива, че това са инструментите й за работа.

„Ние, кардарашите, сме над 3000 в региона и сме най-опитните. Нас най-рядко ни хващат“, хвали се внукът й Господин Панов. За разлика от останалите ромски групи, които водели чергарски начин на живот и се препитавали от проституция, калайджийство, гребенарство и бакърджийство, родата на баба Донка се радвали на висок стандарт на живот. Кланът бил особено консервативен и споровете им винаги се уреждали от строго йерархично лидерство.

Повечето от джебчиите сред кардарашите били жени, известни с тънките си и ловки пръсти. По време на срещата на Донка – Златните ръце с британския журналист наблизо чакали 20-ина ромки, ученички на старицата. В преподаването на тънкостите в кражбите на баба Донка помагал 40-годишен мъж, известен като Тихата стъпка заради уникалната си техника на работа. За децата кардараши той имал статуса на поп звезда или топ футболист, а начинаещите в бранша хлапета го гледали със страхопочитание. Миналата година Тихата стъпка се върнал от гурбет в чужбина с 200 000 евро.

Обучението на децата започвало на 7-годишна възраст. Преди това според тарторите на крадливите банди хлапетата не били в състояние да осмислят инструкциите правилно и лесно можели да сгафят. Уроците по светкавично пребъркване на чанта се провеждали първо помежду им. Коронният им номер бил да се движат по двойки, да пуснат банкнота на земята близо до жертвата си и в мига, в който единият я спре, за да я пита нейни ли са парите, другият да я пребърка. Най-големият майсторлък за джебчиите бил да свият портмоне, да вземат част от парите и да го върнат обратно.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *