Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Епидемия от прилепски грип заплашва планетата

Прилепски грип

Нов вид изключително опасен грип заплашва населението на Земята, съобщиха учени от САЩ. След като няколко години бяхме тероризирани от свински и птичи зарази, на бял свят се пръкна и „прилепски” грип.

Генетични фрагменти от невиждан до този момент вирус били намерени в някои прилепи от Гватемала, а наличието му в хвъркатите гадини било доказано чрез лабораторни тестове. От изследванията станало ясно, че на теория новият грип може да представлява опасност. За успокоение, лекарите уведомяват, че гватемалските прилепи не налитат на хора, а се изхранват с буболечки и плодове. Бацилите обаче могат да бъдат предадени на човек, ако той сподели храната на прилепите.

Учени се мъчат да изолират щама на прилепския грип

Грипните заболявания са широко разпространени сред човешките същества, птиците и сред много видове бозайници, но за първи път се откриват при крилатите мишки. Според мнението на учените, новият щам е производна мутация на древен грип, който прилепите лепнали още преди много години. С течение на времето щамът се е видоизменил, за да мутира до днешното си състояние. Тревожно е, че микроорганизмите не е могли да бъдат изолирани в лабораторни култури или кокоши яйца, поради което все още няма изградена представа колко бързо може да се разпространява и какви ще бъдат последиците.

Новият грип може да се окаже опасен за хората при положение, че се смеси с обичайните форми на болестта. Най-лошият сценарий допуска размяна на гени, последващо мутиране на вируса в нещо напълно непознато и последваща от това световна грипна епидемия.

Пазете се от прилепи – вампири:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *