Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Енерго – пиявици смучели кръвчицата на народа. Сега ли го разбраха?!

energo2

Енергоснабдяване

Skandalno.net Трябваше кризата да ни удари безмилостно с чук по главите – и на обикновените хора, и на управниците, за да се плесне премиерът Бойко Борисов по челото и да се усети какви пиявици са частните монополни енергоразпределителни дружества в България.

Още когато по време на правителството на Сакскобургготски се оповестиха, а после и скоростно се реализираха тези продажби на енергоразпределителните дружества /ЕРП/ , тоест на търговците на ток, всички се питахме: каква е логиката? Защо от държавен монопол трябва да се прави частен такъв? Не са ли тези монополи едни излишни междинни звена – между производители и потребители, които само натоварват цената на тока? Но какво като се питахме? Нямаше кой да чуе…

Всички чувствахме по гърба си и кесиите си непрестанните увеличения на цените на тока. Те стават energo3по график – на 1 юли. И няма мърдане. И няма случай да са прескочили. Преди този дата се разиграва един цирк, винаги с един и същ некадърен сценарий: ЕРП-та искат примерно 15 процента увеличение на тока, ДКЕВР казва: а, няма да стане. И смъкне с чисто пропагандна цел 1-2 процента от и без това раздутите искания на търговците на ток. Ударите ги отнасят и домакинствата, и бизнеса. Някои забогатяват ей така, както си седят. Държавата, която държи и досега по цели 33 процента в тези дружества не си мръдна и пръста да види какво става в тях. Същият е сценарият и за парното.

Сега изведнъж се оказа, че пиявиците са смукали, печелили, пълнили гуши и дотам са се самозабравили, че не са дали и стотинка дивидент на държавата. Дивидент, който се изчислява между 500 милиона и 1 милиард лева! Бойко Борисов е направо разтърсен от факта как НЕК купува 1 мегават час за 90 лева от производителите на ток, а я продава по 88 лева на ЕРП-та. Но НЕК е държавна. А това означава, че НЕК трупа загуби, които се плащат от данъкоплатците. Повечето от тях – дрипльовци. В същото време токът достига до потребителите срещу 146 лв. Скромна сумичка, нали! Само изчислете разликата и ги умножете по продадените мегавати.

Премиерът се закани, че няма да остави тази работа току така, че ще провери всеки стълб, за да види инвестирали ли са наистина толкова, колкото разправят от ЧЕЗ, ЕО.Н и ЕВН – съответно чешките, германските и австрийските собственици, които ни съдират кожите всеки месец със сметките за ток. Ама само трите ЕРП-та ли са пиявиците в тази схема? Не паразитират ли върху гърба на производителните и потребителите – битови и корпоративни, НЕК и БЕХ? И не е въпросът в това, че energo1домакинствата са на ръба на отчаянието от непосилните сметки. Те удрят под кръста и производителите, които се борят за място под слънцето и дават хляб на доста работници.

Създава се впечатлението, че идва Видов ден и за това предателство на националния интерес. Но дали така ще стане наистина? недвусмислено каза: или си плащат дивидента към държавата, или развалям тези съмнителни приватизационни договори. Да допуснем, че ЕРП-та си платят тутакси дивидента, за който се провикна на висок глас премиерът. И нищо чудно да го направят, защото иначе ще изпуснат много, ама много повече златни яйца. И тогава какво става? В хазната влизат пари, Бат Бойко е омилостивен. А частните монополисти-пиявици ще продължат да ни смучат кръвчицата…Това е най-реалистичният сценарий.  Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *