Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Електрошокът помага на сърцето срещу предсърдно мъждене

При предсърдното мъждене на най-прост език сърцето излиза от ритъм. При нормални обстоятелства двете предсърдия се съкращават синхронно, за да изтласкат кръвта. При предсърдното мъждене този ритъм се нарушава и се получава риск кръвни елементи да прилепнат към стените на сърцето и да се образува тромбоза. При хора с предсърдно мъждене вероятността да се образуват съсиреци, които повишават риска от инсулт, е 5 пъти по-висока.

сърдечни болести

През последните 20 години хоспитализацията за предсърдно мъждене е нараснала с 66% заради застаряването на населението и все по-големия брой хора със сърдечносъдови заболявания. Болестта е едно от най-често срещаните ритъмни нарушения, които повишават риска от инсулт. Среща се и при млади хора, но по-често засяга възрастните над 70 г.

Оплакванията при предсърдно мъждене най-често са внезапна поява на силно сърцебиене, хаотичен пулс и чувство на задух. Също и усещане за обща тежест в гърдите. Понякога се стига до прилошаване, внезапно чувство на страх, силна възбуда. В редки случаи може да има и други симптоми, като притъмняване пред очите, замайване, изпотяване и първоначалното лечение е с медикаменти. Особено когато пристъпите са редки – веднъж на 2-3 месеца. В тези случаи обаче най-добър резултат има при терапията с електрошок. Трябва да се каже на всички хора да не се страхуват от него. Всеки като чуе електрошок и се плаши, но досега не е имало нито един случай на човек, който да е починал след подобна процедура, а дори напротив. Електрошокът се прави за 1 -2 секунди. Най-добре се отразява терапията, ако тя се приложи до 48 часа от първия пристъп.

Възможен вариант е и лечението с лазер. До него се стига, когато се установи, че мъжденето е причинено от ненормална нервна връзка в сърцето. Тази връзка се изгаря чрез радиофренквентен ток или лазер.

Диагностика

В някои случаи хората с предсърдно мъждене нямат никакви оплаквания или пък симптомите не са ясни. Други пациенти пък получават ясно прояви като рязко спадане на кръвното налягане и чувство на задушаване.

В случай че получите някой от горните симптоми, отидете веднага при лекар, който трябва да ви изпрати при кардиолог. Чрез поставяне на стетоскопна слушалка на гърдите на болния се слуша с каква честота бие сърцето. Предсърдното мъждене се открива сравнително лесно и може да стане дори и при профилактичен преглед със слушалка или електрокардиограма. Ако заболяването се открие навреме и се лекува, пациентът ще води нормален живот. При получаване на пристъп лекарите правят опит да накарат сърцето да влезе в ритъм. Има критерии, по които се преценява дали това е възможно.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *