Електронното гласуване облагодетелства ГЕРБ и ДПС – с видео

0

glasuvaneУправляващата партия ГЕРБ се кани още на изборите догодина да въведе прословутото електронно гласуване. Парламентарното мнозинство се надява с тази иновация да привлече млади гласоподаватели от големите градове. Новият начин на гласуване обаче предполага мащабни далавери и манипулации. Зад излишното нововъведение прозира страхът от провал на предстоящите избори.

Най- голямото препятствие пред въвеждането на такава система е как да се избегне двойното гласуване. На практика, до момента няма такъв проект. Според експерти, ромите ще разгърнат още повече бизнеса си с продаване на вота си. Търговците на гласове ще събират данните на мургавите избиратели и ще пускат електронна бюлетина вместо тях. В същото време, ромите ще си

Двойното гласуване няма как да се предотврати
Двойното гласуване няма как да се предотврати

пуснат гласа и по традиционния начин – в избирателната секция. Няма как да се провери, че преди това е гласувал по интернет.

Другият проблем е в защитата на личните данни. Всеки гласоподавател ще получава номер, зад който се крие информация за самоличността на избирателя. Тайната на вота ще бъде ясна за фирмата, която спечели конкурса за системата на електронното гласуване. По малките градове и селата, където няма да има кой да контролира интернет вота, избирателите ще станат лесна жертва на местни бабаити.

Извинението, че ще се спестят пари чрез виртуалното гласоподаване, също

Трябва да се отреже пътя на такива гласоподаватели, а не да им се дава двоен глас
Трябва да се отреже пътя на такива гласоподаватели, а не да им се дава двоен глас

не е достоверно. Изчислено е, че ще струва, колкото и класическото пускане на бюлетина. Засега електронното гласуване е въведено в утвърдени демократични страни като Англия, Ирландия и Швейцария. У нас подобна система ще доведе до огромни злоупотреби.

Когато ГЕРБ обещаха, че ще променят изборният кодекс, никой не очакваше от тях да направят нововъведения, които ще им осигурят манипулирана победа. Вместо реални стъпки към изчистване на закона, се правят за момента излишни експерименти, които още повече ще задълбочат проблема. Междувременно, държавната агенция „Информационно обслужване“, която брои гласовете на изборите, тайно е извадена от списъка на забранени за продажба компании.

Опасенията са, че електронното гласуване ще легализира търговията с гласове. Ето как става досега:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *