Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ексдепутатът Христо Бисеров спасил наследника си от фалит

  Скандалният ексдепутат Христо Бисеров успя да спаси от пълен банкрут и от Темида родния си син Дамян, след като го извади от общите фирми, които управляваше заедно с доведения му брат Ивайло Главинков.

Христо Бисеров

Христо Бисеров

На 8 май тази година по-малкият брат е прехвърлил всичките си акции на Главинков, който в момента е пуснат с баща си под гаранция от 50 000 лв. Срещу тях се води разследване за пране на пари. Пет от предприятията на Ивайло Главинков са под залог. Според близки до семейството той е затънал до шията в кредити към банките в размер на стотици хиляди левове. Първоначално четири от тях са били на името на Шамян, който преди ня-колко месеца ги прехвърля на доведения си брат.

Очевидно самият Христо Бисеров е имал информация, че ще бъде зачеркнат от парламента и от ДПС, и явно е знаел какво ще го сполети. Бившият секретар на СДС е успял навреме да спаси 24-годишния си наследник от разследване и евентуално досъдебно производство за сметка на храненика си, на чието име са прехвърлени, фирмите на новия собственик Ивайло Главинков, занимаващ със соларни инсталации, строителство, земеделие и износ на плодове и зеленчуци.

Христо Бисеров с доведения си син Ивайло Главинков

Христо Бисеров с доведения си син Ивайло Главинков

Освен Главинков енергийните монополи на Бисеров-младши се ръководят и от Янко Кунчев Белчов. Справка в парламента показва, че и двамата са сътрудничили на Христо Бисеров в Народното събрание. Първият е съветник на депутата в областта на правото, а Белчов отговаря по организационните въпроси на бившия зам.-председател. Преди да постъпи на работа в парламента, доведеният син на Бисеров работи като ръководител на отдел „Бизнес развитие“ в ЧЕЗ. В цялата схема е включена и майката – Мария Бисерова, която посочва в своята данъчна декларация, че е взела от сина си назаем сумата от 119 000 евро. От връзките на Главинков с ЧЕЗ явно е имало изгода, тъй като фирмите, прехвърлени ми от неговия по-малкия брат Дамян, се занимават точно с енергетика. Дружествата разработват бизнес с фотоволтаици и имат сключен договор с община Перник за доставка на електроенергия.

Справка в търговския регистър показва, че едно от дружествата – „Солари Елов дол“ ООД, и в момента развива солидна дейност. Очевидно интересът на доведения син към Перник не е никак случаен – преди около година там се появява и самият Христо Бисеров, който си набелязва имот в село Кладница. Малко време след посещението му в миньорския град се разнася мълвата, че е пожелал да си купи няколко декара към покрайнините на селото, където да си построи вила.

Още през 2011 г. доведеният син на Бисеров е теглил кредити с още двама души на стойност 6,9 млн. евро. Те все още обаче не са възстановени. Сумата е била обслужена от „Българската банка за развитие“. Другите кредити, които доведеният син на Бисеров не е успял все още да покрие, са към „Търговска банка Д“ АД. Остава обаче въпросът дали съдебната система няма да подхване освен Главинков и съдружника му Белчов. Според юристи и двамата са били в конфликт на интереси след като са развивали бизнеса си под шапката на Христо Бисеров, който оглавяваше една от най-важните комисии в парламента – правната. Именно тя беше единственият изход на семейството му, чрез който можеше да повлияе върху кредитите, които дължи синът му на банките.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *