Еколози: Планетата остава без риба

1
рибен пасаж

Търговските запаси от риба могат да намалеят с повече от деветдесет процента в следващите тридесет и пет години, алармират от Световния фонд за дивата природа. Основна причина за това е рязко завишеното потребление, последвано от многократно увеличение на улова в световен мащаб.

Ръководителят на морската програма към фонда Константин Сгуровский от Русия алармира, че всяка година се формира приход от около петдесет и пет милиарда долара като следствие от добива на риба. Само за последните петдесет години, ежегодният улов е нараснал с повече от четири пъти.

Рибарски кораб

Основна причина за това са въвеждането на новите технологии на работа, внедрени в модерни и усъвършенствани специализирани кораби да риболов. Също така огромна роля играят и новите средства за намиране на рибата дори и на голяма дълбочина.

Според Сгуровский, завишената интензивност при ловенето на риба на практика означава, че заплахата за океанските запаси нараства неимоверно много, което на практика може да доведе до изчезването на ценни видове от морските обитатели. Според неговото мнение, статистиката сочи недвусмислено, че човечеството вече е достигнало върха в улова на риба и ако тенденцията се запази, то в съвсем скоро време запасите ще намалеят драстично.

Също така основен фактор за изчезването на водните обитатели е и непрекъснатото разрушаване и замърсяване, на което са подложени естествените места за размножаване на рибите.

Виж видео:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *