Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Екокатастрофа в Южна България, река сее смърт и зараза

Властите както обикновено нехаят, нови съмнения за безхаберие и корупция по горните етажи

река мътивир

В извор на болести се е превърнала река Мътивир в участъка от град Ихтиман до вливането й в язовир „Тополница“, алармираха ужасени граждани. Регионът е тотално замърсен, а органите нехаят. Човешко същество трудно може да издържи на невероятната смрад, която се носи от поречието. Местни жители се оплакаха, че са зачестили случаите на хепатит, стомашни инфекции и затруднено дишане, а източникът на заразата е отровената река. Рибата и жабите в смърдящата на клозет вода също не са понесли и са измрели.

Мътивир е десен приток на Тополница. Дължината й е 61 км, което я отрежда на 61-во място сред реките в България. Тя отводнява голяма част от Ихтиманска Средна гора, а същите води след това поливат градините из Горнотракийската низина. Специалисти коментират, че цялата реколта може да бъде отровена. На всичко отгоре на броени метри от реката се изсипват тонове боклуци от сметоизвозващите камиони в Ихтиман.

Сметището не отговаря на никакви норми, няма огради, а вятърът разпилява помията в течащите наблизо води. Кметът на община Ихтиман Калоян Илиев заяви пред журналисти, че е сигнализирал Министерството на околната среда и водите за екокатастрофата.

„Пречиствателна станция има, но тя не е общинска, а на частен собственик – стоманолеярния комбинат. Те ако си решат, могат и да я спрат. Сигнализирали сме РИОСВ за проблема, дойдоха, направиха проверка и установиха нарушенията. Има съставен акт за 80 хиляди лева, който в момента се обжалва и може дори да падне в съда – заяви Илиев – Ние имаме приет проект на стойност 28 милиона лева за нова пречиствателна станция, която да бъде общинска. От МОСВ спряха да контактуват с нас. Последната кореспонденция от тях беше на 5 юли миналата година“, разкри кметът на Ихтиман.

„По въпроса за сметището се обърнете към МОСВ. Аз питам защо няма никакво движение относно въпроса с депото за смет, което трябва да се изгради в Самоков. Направили сме сдружение три общини заедно с Костенец и Долна баня да извозваме сметта там. Нещата се бавят умишлено от високите етажи във властта“, каза още градоначалникът.

Оказа се, че от Министерството на околната среда и водите дори не знаят за такова замърсяване.

„Изобщо не съм запознат с този проблем. Обърнете се към Басейнова дирекция в Пловдив“, бяха думите на Асен Личев, директор в дирекция „Управление на водите“.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *