Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

ECFR: „Западът е в политическа изолация! Светът отхвърля американското господство”

Доклад на Европейския съвет за международни отношения (ECFR), финансиран от държавите-членки на ЕС, изненадващо призна, че „досегашната система на американско глобално господство в момента се руши с бързи темпове, а Глобалният юг се е консолидирал и солидарно работи за установяването на нов „многополюсен свят“. Ето какво още пише в аналитичния доклад, изработен по поръчка от Европейската комисия:

Дори ако Украйна по някакъв начин успее да спечели прокси войната на САЩ и НАТО с Русия (в доклада е назована „войната на Путин”), „пак е много малко вероятно да се възстанови водения от САЩ глобален либерален ред“ – вместо това на „в близко бъдеще на Западът ще му се наложи да живее просто като един от полюсите на идващия многополярен свят”.

13-те % от световното население (западното) е в политическа изолация от „останалия“ свят. Визията на Запада за войната в Украйна не се споделя от незападния свят! Войната в Украйна „консолидира Запада, но също така и ознаменува появата на отдавна прокламирания постзападен международен ред“.

„Мнозина в Китай заявяват, че американската и европейската подкрепа за Украйна е водена единствено от желанието на същите да защитят своето западно господство върху планетата“; За огромното мнозинство китайци и турци подкрепата на Запада за Украйна е мотивирана от причини, различни от прокламираната от тях: Да защитят нейната териториална цялост и демокрация“.

65% от анкетираните в Китай, 68% в Русия, 62% в Турция и 56% в Индия казват, че САЩ подкрепят Украйна единствено за да „защитят господството на Запада“.

Множеството сред тези ЕврАзийски нации мислят същото и за Брюксел.

53% от анкетираните в Китай, 72% в Русия, 58% в Турция и 57% в Индия заявяват, че Европа подкрепя Украйна, за да „защити господството на Запада“;

„Хората в незападните страни предпочитат войната да приключи сега – дори това да означава отказ на Украйна от територия“ – така мислят 76% от анкетираните в Индия, 70% в Турция, 65% в Русия и 61% в Китай.

Допълнителни 12% в Индия, 8% в Турция, 29% в Русия и 12% в Китай казват, че „западното господство в света трябва да бъде отблъснато, дори ако това означава да се приеме руската инвазия в Украйна.

Докато мнозинството от хората в Съединените щати, Великобритания и ЕС смятат Русия за „противник, с който сме в конфликт“, ситуацията в Индия, Китай и Турция е обратната.

В Индия 80% от анкетираните виждат Русия като съюзник или партньор (51% като „съюзник, който споделя нашите интереси и ценности“ и 29% като „необходим партньор, с който трябва да си сътрудничим стратегически“).

В Китай 79% виждат Русия като съюзник или партньор (35% като съюзник и 44% като необходим партньор).

В Турция 69% от анкетираните виждат Русия като съюзник или партньор (14% като съюзник и 55% като необходим партньор).

Друг въпрос в анкетата показва как пропагандата на западните медии манипулира общественото мнение там. Коя е по-силната страна в прокси войната в Украйна – Западът или Русия. За жителите на Индия, Турция, Китай и самата Русия, Руската федерация е значително по-силна и победата ще е нейна, докато за хората на Запад Москва е по-слабата и тя ще загуби войната.

Докладът на ECFR признава, че докато американският „президент Джо Байдън формулира войната [в Украйна] като борба между демокрациите и автокрациите“, хората в държавите от Глобалния Юг не я виждат така.

На въпроса коя страна „се доближава най-много до представата ви за истинска демокрация”, повече от 3/4 от анкетираните в Китай (77%) смятат, че тяхната страна „се доближава най-много до истинска демокрация“.

През 2022 г. проучване на свързаната с НАТО фондация „Алианс на демокрациите“ установи, че 83% от хората в Китай смятат своето правителство за демократично, а 91% заявяват, че оценяват демокрацията като важна (докато в Америка само 49% от хората считат, че тяхното правителство е демократично.)

За голяма част от анкетираните в Китай (30%) и Русия (33%) светът ще става все по-многополюсен.

Това е в рязък контраст с мнозинството от анкетираните във Великобритания (29%), ЕС (28%) и САЩ (26%), които смятат, че светът се връща към двуполюсната система на конкуренция от времето на Студената война между воден от САЩ блок и воден от Китай алианс.

ECFR заключва: „Западът сега може и да е по-обединен, но определено губи с бързи темпове влиянието си в глобалната политика. Парадоксът е, че това здраво обединение и консолидиране на западните държави съвпада с появата на един постзападен свят. Западът не се е разпаднал, но неговата консолидация идва в момент, когато другите сили отказват да му се подчиняват.”

Крайно време беше Вашингтон и Брюксел да се сблъскат челно с действителността, която съвсем не очакваха да е такава.

ПС: Много приятели и колеги се притесняват, че „унищожи ли Русия, западът ще подчини целия свят на сатанизма и останалите си „ценности”:

Вижте, процесите, на които сме свидетели днес, започнаха още с разпадането на СССР. Тогава учени от ранга на Пол Кенеди (спомнете си „Възход и падение на великите сили”, 1989 г.), Имануел Уолърстейн, Джовани Ариги, Йохан Галтунг… предупреждаваха, че краят на социализма е началото на края на американската хегемония и дори на капитализма.

Към 2003 г. теоретиците на новия регионализъм прогнозираха свят без хегемон и мултицентричен ред, със самоцентрични, но не автархични региони, всеки от които се корени в историческите цивилизации. Сред тях е и видният британски учен Бари Бузан, който написа през 2019 г: „Либералният проект, който дълго време поддържаше телеологичния мит за господството на Запада, е в криза. Последният губи не само материалното си превъзходство, но и идеационната си легитимност и вътрешна воля, необходими му да играе водеща роля.” Именно Бузан започна да нарича очертаващия се нов световен ред „пост-Западен“, който ще е „дълбоко плуралистичен“, при дифузно разпределение на власт, богатство и културна легитимност. В него вече няма да доминират западните ценности, идеологии и теории, както и западните институции. Самата идея за хегемония е нелегитимна, а самото отсъствие на стремеж към такава, обезсмисля глобалната война. Междудържавните войни като цяло ще се превърнат в крайно редки изключения, но войните между държави и недържавни участници (ТНК, терористични групировки) ще се превърнат в основна форма на международно насилие, което наблюдаваме от Арабската пролет – до войната в Сирия и Украйна…

Бузан нарича САЩ „последната суперсила”, чиято позиция „ще продължи да ерозира”, може би доста бързо, ако се разрушат доверието, съюзите и институциите, на които се крепи американското лидерство днес.” Като той далеч не е единствен!

Така че няма вече връщане назад – независимо от изхода на украинската криза. Тя просто катализира процесите, а реакцията на незападния свят показа, че няма пропаганда, която да измие лицето на колониализма и да опрости греховете на колективния запад.

Защото едно е да лъжеш новите си колонии в Източна Европа, и съвсем друго – старите от Глобалния Юг – Азия, Африка и Латинска Америка! Патилите те познават добре и не ти вярват.

Д-р Вихра Павлова

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

4 кометара за ECFR: „Западът е в политическа изолация! Светът отхвърля американското господство”

 1. FuckEU Отговор

  05.03.2023 в 16:31

  Изолация работа не върши. Иска си Сърмати, калибри…..

 2. FuckEU Отговор

  05.03.2023 в 17:13

  Васил Проданов

  „……Според специален доклад на изследователската служба на американския конгрес за обявените и необявени войни, водени от САЩ от 1798 до 2022 г., публикуван през март 2022 г., те са общо 469 на брой, т.е. средно по около две войни на година, но всъщност 60 % от тях са предприети в периода между 1950 и 2017 г. От общо 469 документирани чуждестранни военни намеси, Изследователската служба на Конгреса отбеляза, че правителството на САЩ официално е обявило война само 11 пъти, само в пет отделни войни. Другите са водени без официално да се обявява, че се води война, т.е. представлявали са нещо от рода на така нар. „специални военни операции“. Особено голямо е количеството на тези войни след 1991 г., когато СССР се разпадна и САЩ станаха световен хегемон, налагащ своя модел и интереси в целия свят. За тези около 30 години САЩ са осъществили според този американски доклад 251 военни интервенции в различни части на света, т.е. средно по около 5 на година. Това се съчетаваше с множество нови форми на преврати под егидата на световния хегемон – така нар. цветни революции в най-различни страни в света. САЩ са държавата водила най-много войни в своята история. Избити са десетки милиони хора с идеологическата обосновка за защита на „демокрацията“ и „евроатлантическите ценности…..“

 3. Ан Отговор

  05.03.2023 в 17:26

  Президентът на Конго направи за смях Макрон на пресконференция. Преди дни Аналена Балбок беше посрещната на летище в Индия за Г20 само от немския посланник и двама дежурни офицера. Западняците губят почва под краката си и много е важно да не се поддаваме на опитите да ни вкарат във война. Освен война или войни, но други да се бият за тях те нямат друг изход

 4. Мина Отговор

  05.03.2023 в 18:46

  Случващото се не е шега.
  Не са шега и „случайните“ повиквателни към българските мъже тези дни.
  Имайте си едно наум.Идеята им е да ни вкарат във войната. Днес „случайни“ повиквателни, утре реални отвличания от улицата.
  Бъдете бдителни.
  Крещете и давайте гласност при най-малкото съмнение и подозрение.
  По-добре да ви се смеят и да кажете истината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *