Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Дянков за трети път се отметна за влоговете

Закономерен хаос настана, след като днес финансовият министър Симеон Дянков обяви по Нова телевизия, че с данък върху лихвите ще се облагат само депозитите, направени след първи януари 2013 година.  Сключените по-рано договори са заварено положение и няма да се облагат.

Това предизвика хиляди въпроси, защото договорите са със срок от три месеца до една година и банката ги подновява сама, ако вложителят не се яви на записаната дата.  Така че всеки стар договор догодина по някое време ще се превърне в нов.

От пресцентъра на финансовото министерство  уточниха, че министърът се е объркал в изказването си и данъкът върху лихвите важи за всички влогове. От пълния запис на разговора се чува ясно как Дянков заявява, че хората, които досега са имали спестявания няма да бъдат облагани. Точните му думи са „Да. Това не може да важи назад във времето, които са имали спестявания досега могат да бъдат спокойни, то си е в миналото”. От пресцентъра уточниха, че министърът имал предвид, че хората няма да бъдат облагани със задна дата за минали години. Което звучи най-малкото смешно, защото в цял свят не може да се прилага нов закон със задна дата. След като министър и пресцентър се разминаха само за един ден в твърденията си, социалните мрежи се взривиха и най-меката дума беше „малоумници”.

 Хората масово се заканиха, че ще изтеглят спестяванията си, че ще ги превърнат в злато или ценни книжа, но не български, че ще купуват скъпоценности, или недвижими имоти, или направо ще се изселят от тази държава, в която правителството единия ден казва едно, на другия друго. В паника са и банките, където вложители са питали за трезори, за таван на суми, които могат да изтеглят, а някои дори са започнали да теглят спестявания, обяви слушател на „Дарик радио”.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *