Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Дядото на Борис Солтарийски ръководил отряд биячи

Борис Солтарийски

Да сте чули или чели Борис Солтарийски да се хвали с предците си по майчина линия? Няма такъв случай! А и как да се бие в гърдите с произхода си, когато дядо му Христо Мургин, е бил зловеща личност във Врачанския регион. Той изпълнявал мръсни партийни поръчки и почернил не едно и две семейства.

 

Известната комунистическа фамилия на беквокалиста произхожда от село Галиче, прочуло се с агресивния си кмет Ценко Чоков- няколко пъти съден за физическо насилие над съселяни. През 1944 г. дядото на Борис Солтарийски е член на РМС и взема дейно участие в деветосептемврийския преврат. Малко по-късно същата година провежда жестока саморазправа с лидерите на земеделската организация БЗНС „Никола Петков“ в своя край. Из селото му се носят легенди за много паднали жертви.

С времето Христо Мургин успява да се издигне до началник на Държавна сигурност във Враца заради вярната си партийна служба. Неотдавна името му бе свързано с роднинска връзка с обвинената в злоупотреба бивша шефка на НАП Мария Мургина. Еднаквите фамилии веднага породиха съмнения. Мракобесникът е нямал син , а две дъщери.

Борис Солтарийски

Едната от тях – Ива, майката на Борис Солтарийски. След като сключва брак, щерката на страховития полковник приема фамилията на настоящия си съпруг Веселин Солтарийски. Той също е родом от врачанското село Борован. Двамата се запознават в прогимназията, но стават гаджета чак след като Веско излиза от казармата.

Семейството живее във Враца, докато Борис навършва 3 години. После фамилията се мести в София. В столицата Мургин успява да уреди наследницата си на висока длъжност в Националната следствена служба.

Беквокалистът от „Шоуто на Слави“ , естествено, избягва да коментира с какво се занимава майка му и откъде идва родът й. „Аз съм от Борован, врачанско село, оттам са и дядо ми, прадядо ми и прапрадядо ми – докъдето се помни родът“, разказа Борис, когато го питат за произхода му. И бърза да уточни, че фамилията му не е често срещана. Самият той преди 6 години чул за човек, носещ името Солтарийски, и веднага се вдигнал до другия край на България, за да го намери.

ВИЖ ВИДЕО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *