Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Дресьорката Маргарита Назарова: 350-килограмов тигър разкъса корема ми, но оцелях!- с видео

Маргарита Назарова е най-младата дресьорка на тигри в света

Маргарита Назарова е най-младата дресьорка на тигри в света

Маргарита Назарова (21 г.) е внучка на легендарната руска звероукротителка Екатерина Назарова. От баба си онаследява умението да говори и разбира езика на животните… и няколко уникални номера, запазена марка на известната циркова фамилия. Маргарита е най- младата дресьорка на тигри в света. На манежа дебютира едва 14-годишна. Играе 6 години във Франция, а през последните две, се изявява в програмата на нашия цирк „Балкански“. Само за SKANDALNO.NET уникалната звероукротителка, която гостува в България склони да даде интервю. Ето го:

– Как стана циркова артистка?

– Родена съм през 85 г. в руския град Пенза, на 60 км. от Москва. Цялата фамилия, начело с баба ми, са все известни руски дресьори- майка ми Олга Константинова, баща ми, чичо ми… Израснах в цирка, покрай тях и техните питомци- зверовете. И съвсем логично, като пораснах, станах дресьор. Като бях осем-годишна, цялото семейство заминахме да работим във Франция. В България дойдохме преди 2 години и започнахме в цирка на Александър Балкански.

– Колко годишна беше когато дебютира на манежа?

– На 14 години представих първия си номер с котки. Карах ги да прескачат горящи обръчи и да

Бабата на Маргарита, Екатерина Назарова е легенда в тигровата дресура

Бабата на Маргарита, Екатерина Назарова е легенда в тигровата дресура

танцуват ламбада по двойки. На 17 години започнах да репетирам с два сибирски тигъра, а на 18 беше първото ми излизане пред публика с тях. Но с тия тигри съм от съвсем малка. Помня, че като 6-годишно момиченце спях с тях в едно легло. Те бяха сукалчета на по един месец и мама ги оставяше в караваната при мен. По-късно започнах да ги водя на разходка из Булонския лес, вързани на каишка. Но скоро пораснаха, станаха агресивни, и тате ги затвори в клетка.

– Внучка си на голямата руска дресьорка Екатерина Назарова. Би ли ни разказала за нея?

– Баба почина преди няколко месеца, но името й ще остане със златни букви в историята на световния цирк. Навремето тя била балерина, но през войната изгубила работата си и тръгнала с един пътуващ цирк. Освен че обиколила Европа, научила и дресьорския занаят. Тя е първата жена, дресьор на сибирски тигри в света. Снимала се е в много документални и игрални филми. По-късно започна да работи с лъвове.

– Довери ли ти твоята баба приживе тайната на някой от нейните уникални триксове?

– Да. Тя имаше един номер с 12 тигъра. Нареждаше ги плътно един до друг и тичаше по тая зверска пътека с острите си токчета. Публиката изпадаше във възторг. Много мастити дресьори са се чудили как успява да накара зверовете да търпят подобно издевателство. Преди година баба ми издаде ключа на тоя трикс и сега го правя, но не с 12, а с 8 сибирски тигъра.

– С какво сибирския тигър се отличава от останалите представители на своя вид?

– Сибирския тигър е най-едър и най-красив. Той е много див и по-мъчно се дресира, за разлика от бенгалския тигър например. Женските екземпляри са по-малки, но мъжките достигат тегло 350 килограма. Един сибирски тигър изяжда дневно между 7 и 10 килограма месо- предимно пилешко и говеждо.Също така, в сравнение с останалите тигри, сибирците живеят по-малко. В дивата природа рядко доживяват до 15-та си година. Но в цирка, благодарение на ветеринарния контрол и добрата храна, стигат и до 25 години.

– Кои са най-зрелищните ти циркови номера?

tigri-3– Карам тигрите да скачат между два постамента, разположени на 7 метра един от друг. После лягам на земята и тигрите ме покриват с телата си, досущ като одеало. В края на представлението пък правя шпагат върху гърбовете на два успоредно препускащи по арената тигъра. Галя ги и ги целувам по кръвожадните муцуни. При изпълнението на тия номера ми партнира моята майка. С нея сме си разпределили ролите така- тя е добрата- храни ги и ги гали, а аз лошата- хокам ги и бия с камшик. Също като „доброто и лошото ченге“. Това е най-удачния начин за възпитаване и дресура. Но най-силен респект животните имат от баща ми. Той е висок два метра и тежи 130 килограма. Като влезе в клетката да ги храни, тия ми ти зверове изпадат в тих ужас. Скупчват се в другия край на клетката и наблюдават вцепенени от страх. Баща ми има суров характер и тигрите го усещат.

– Говори се, че някои дресьори взимат мерки за безопасност, като изрязват ноктите и вадят зъбите на своите питомци.

– Повечето дресьори го правят. Но ние- не. Баща ми смята, че на един тигър ако му отрежеш ноктите и зъбите, той вече няма да е тигър, а котка. Затова държим питомците си с всичките им атрибути за убиване. Само тигърчето Леон е без един кучешки зъб, но то е, защото се сби с друг тигър за храна и си го счупи.

– Случвало ли се е да те нападне тигър?

– Много пъти. Оня ден например един от тигрите ме ухапа и сега ръката ми е подута. Най-страшно обаче беше миналата година на едно представление в Истанбул. По средата на номера пръчката ми падна между два тигъра. Направих рязко движение да я взема и хищниците се стреснаха. Изфучаха иtigri-4 единия замахна с лапа. Ноктите му съдраха трикото барабар с кожата на корема ми. Кръвта ми шурна като из ведро. Мириса на разкъсана плът възбуди другия тигър и той скочи върху мен. Добре че в този момент се притече баща ми, който от другия край на манежа с няколко скока стигна до мен. Шибна с бича си тигъра по муцуната и той се укроти. После бързо излязохме заднешком от клетката. В такъв момент най-фаталната грешка, която можеш да направиш е да обърнеш гръб на животните. Тигърът е коварен хищник и напада само в гръб, от засада. Затова е нужно през цялото време на арената да ги гледаш право в очите. Най-лошо пострада обаче баща ми. Случи се още докато бяхме във Франция.
По време на репетиции един огромен звяр го нападна и отвори 15-сантиметрова рана в гръдния му кош. Тате се свлече на земята и изгуби съзнание, а тигърът почна да хруска кости и дере лявата половина на лицето му. Наобиколиха го и останалите зверове с намерение да си устроят канибалски пир с тялото на тате. Тогава мама го отърва от сигурна смърт. Разгони човекоядците с една яка тояга. Татковото лице беше така раздробено, че три години не можеше да се храни и говори нормално, а лявата му половина беше парализирана.

– С колко тигъра работиш в момента?

– В момента правя триксове с 4 тигъра. Всеки тигър си има характер. Едни са по-работливи, други по-мързеливи има кротки и спокойни.

– Дресурата на котки или тигри е по-трудна?

– Котките се дресират по-трудно, защото не можеш да ги удариш. Те са по-своеволни. Само ако сама реши, котката ще изпълни някой трикс. Удариш ли я, отказва да работи, защото се страхува. Котките са гальовни, можеш да ги опитомиш само с ласка. Докато тигъра търпи на удари и даже си е задължително да го попляскваш при дресурата, за респект.
В дресурата на тигри често стават сакатлъци…
ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *