Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Домашната лютеница опасна за здравето

Домашната лютеница е опасна за здравето ни…

Традиционното вярване на българите, че домашното винаги е за предпочитане, защото е по – полезно и често дори излиза по – евтино,  е разбито поне по отношение на любимата масово на нашенци домашна лютеница. Оказа се,  че лютеницата собствено производство не само че не е полезна, но е и опасна за здравето ни,  защото в нея се съдържа над 100 пъти повече олово, отколкото е нормално и прието.

Специалистите съветват да не калайдисваме тавите за домашно производство

Това недвусмислено сочат резултатите от анализ на над 100 вида храни за дечица. Специалистите разясняват, че причината за скандално високото наличие на олово в домашната лютеница е в  калайдисаните тави, в които тя масово се приготвя. Доц. Веселин Кметов от Пловдивския университет е категоричен, че съдините,  в които се приготвят традиционно домашните сладка и лютеници се калайдисват с припой, който съдържа над 40% олово,  което прави приготвената в тях храна много токсична и опасна.

Резултатите от направените изследвания с калайдисани съдове сочат,  че в тях се съдържат над 200 до около 400 пъти повече олово, отколкото е нормата. Доц. Веселин Кметов съветва хората,  ако все пак решат да заложат на домашното да не калайдисват съдовете,  в които  приготвят своята любима лютеница, а да си купят нови.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

4 кометара за Домашната лютеница опасна за здравето

 1. Гошо Отговор

  13.04.2012 в 17:15

  Тоя доцент да не си е получил дипломата от ББ? Или е ненормален или получава тлъсти пари от производителите на лютеници. Предлагам да му вземат дипломата за основно образование.

 2. Wizzard Отговор

  13.04.2012 в 19:45

  Ебаси! Значи по логиката на този доцент, трябваше или да съм пукнал отдавна или да мязам на урод! Пък съм на 37, здрав, прав, спортувам чат- пат…

 3. Sanco Pansa Отговор

  13.04.2012 в 23:12

  Що за измишльотини. Не всички тави са калайдисани. Едно време да не са умирали от това? В Пловдивско са най-големите производители на лютеница и май че тоя защитава техните интереси. Пак ще си правиме домашна и няма да купуваме бъркочите от магазините.

 4. nonamezzzzz Отговор

  23.04.2012 в 23:25

  кавалиииии, не лютеницата е опасна, а съдовете и то не всички, а само някои. научете се да пишете смислено другари журналисти. или ви се плаща за да сте малоумни? акцентът трябва да е върху съдовете, а не върху лютеницата. не всичката е опасна, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *