Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Доктор Гугъл праща пациенти в болницата

Британски изследователи са забелязали интересно, но и тревожно явление. Все повече потребители,предимно жени, търсят лек здравословните си проблеми в сайтовете в интернет, вместо да отидат на лекар. Учените нарекли тази тенденция „Д-р Google“.

Далеч преди изследователите да стегнат до този извод, нашите лекари отдавна се оплакват от колегата си д-р Гугъл. Заради тромавата процедура да чакаш работното време на джипито си, да се разкарваш до болницата, да висиш на опашка, да плащаш такса, много от болните прибягвали до интернет. Те написвали симптомите си и с внимание изчитали всичко, написано по въпроса. Още по-зле. Те правели дискусии от рода на „Имам обриви по ръцете, какво да направя?“ и веднага се втурвали стотици доброжелатели да помагат. Обривът по ръцете може да е по сто причини, но болните предпочитали да приложат всяка почетена рецепта от събратя или съсестри, дори да изпият предписаните на други пациенти лекарства и така да се лекуват. Дискусии от типа „Имам болки в корема“ пък направо стресирали лекарите, след като прочитали светите.

Самолечението рано или късно пращало в болница ентисуестите, или поне при специалист, защото те успявали да усложнят заболяването си с неадекватно лечение. Особено опасно било когато не само сами започнали да си поставят диагнозата и да се лекуват, но и явлението срам ме е да кажа. Жени с венерически заболявания тайно си правели тайни никове и се съветвали как да се излекуват. Болни от рак пък зарязвали химиотерапията и започвали да се лекуват по измислени рецепти, или съвети на други потърпевши. Жена с начална пневмония изчела всички съвети за лечение на кашлица и в резултат на тях така се влошила, че едва спасили живота й. Особено вреди са съветите в няколко български сайта, които претендират да са медицински, но в тях на практика пише всеки, твърдят лекари, но отказаха да назоват сайтовете-лечители.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *