Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Договор за продажба на ток ощети държавата с милиони евро.

tokТрима бивши енергийни министри са замесени в далавера за продажба на ток: Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски, Румен Овчаров. Срамната сделка е действала от 2004-2007. Държавата е ощететена с милиони евро.

През 2004 по времето на Милко Ковачев, без търг е избрана швейцарската фирма „ИФТ” , с която държавата подписва договор за износ на еленергия. Цените за чуждестранната фирма са два пъти по-ниски, отколкото на вътрешния пазар. След това „ИФТ” препродават тока

Ковачев пръв подписва договора

Ковачев пръв подписва договора

на доста по-високи суми. Сделките са подписвани от шефовете на НЕК, но енергийният министър няма как да не е знаел за тях- без неговото ододобрение няма контракт.

Мирослав Севлиевски, който замени Ковачев в царския кабинет, преподписва договора с „ИФТ”. Същото прави и министърът от Тройната коалиция Румен Овчаров.
За трите години са изнесени почти 9 млрд. киловатчаса

Севлиевски преподписва

Севлиевски преподписва

енергия на стойност 320 млн.евро. На година НЕК е прибирала 50 000 евро.

Защо й е трявбало на НЕК посредническа фирма за износ на ток, след като родната компания си има лиценз- не е ясно. Дори в Гърция, където НЕК имат договор с тамошна фирма, „ИФТ” е препродавала ток.

Доколко „ИФТ” е швейцарска фирма, също е въпрос под съмнение. Представители на фирмата са предимно сърби.

Въпреки че тримата министри твърдят, че не са знаели за сделката, това на практика е невъзможно.

Р.Овч. също няма нищо против грабителството

Р.Овч. също няма нищо против грабителството

Енергийният министър е принципал или търговски представител на НЕК. Договорите са подписани от директорите на НЕК, но само след консултация с министъра.

Миналата година в прокуратурата са внесени докумантите по неизгодната сделка. Защо обаче чак сега научаваме за нея? Отговорът е ясен: защото тези министри са част от доскоро управляващата ни клика. Пък и като се сетим за вчерашния доклад на ЕС, който разкости съдебната ни система, картинката вече е пълна.
Освен това, ако сегашната администрация в енергийното министерство се разрови по-дълбоко, със сигурност ще изкочат още любопитни договори.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *