Диария измъчвала цар Фердинанд навръх Великден

3
car1
Цар Фердинанд

Skandalno.net. Великденските празници се свързват винаги с обилни гощавки. Понякога обаче преяждането или некачествената храна води до стомашни неразположения. В аналите на българската история също могат да се намерят интересни епизоди за исторически личности споходени от великденски неволи. Ето един от тях:

Рилският манастир е известен като предпочитано място за почивка на цар Фердинанд. Не веднъж той изказвал преклонението си към светото място, красивата му  природа и гостоприемството на хората в този край. През 1902 игуменът на манастира Йоаникий бил известен, че княз Фердинанд и семейството му ще прекарат Великден в Рилската обител. Околните села също били предупредени за посещението видните гости. Затова излъскали улиците, през които щял да мине кортежът.

rila
Рилски манастир

Местните големци в Рила пък решили да се подмажът на Фердинанд като го поканят на великденски обяд. Подбрали най-дебелото агне, наточили най- руйното вино. Касапинът обаче решил да си запази чорбаджийското агне за своето семейство. Затова решил да заколи едно от своите ярета.

Фердинанд и придружителите му на драго сърце приели да починат и похапнат от трапезата на местните преди да продължат към манастира. Князът обичал да си угажда  и с удоволствие се натъпкал с печеното „агне” и се почерпил с хубавото вино. Усладило му се и загубил мярка на погълнатата храна. Малката подробност е, че всъщност прекаленото тъпчене с ярешко води в повечето случаи до диария.

След обилния обяд, каретата на княза потеглила към светата обител. Не след дълго обаче, князът я спрял и притичал в храстите на пътя. Тъкмо продължили – Фердинанд пак го напънало и се усамотил в трънките да се облекчи. Зловещата диария на княза удължила пътя с много часове. Кортежът на Фердинанд стигнал в Рилския манастир късно през нощта. Монасите покорно го чакали, макар и леко озадачени. Князът отишъл в покоите си да почива.

След известно време, игуменът отишъл да го покани да се присъедини към трапезата. Фердинанд и пет минути не можел да стиска и без отговор хукнал да се облекчи. Йоаникий се досетил, че местните хора са се избъзикали с високата особа. Светият човек обаче на часа сварил лечебен чай за диарията на княза. След като го изпил, Фердинанд бързо се възстановил. Присъединил се към манастирската трапеза. Вдигнал наздравица за празника и домакините. Дори дръпнал малко от агнешкото, за да призове всички да заповядат. skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *