Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Дядо Добри се барикадира в дома си

От месец просякът светец не излиза от къщи

От месец просякът светец не излиза от къщи

Вече трета седмица благородният старец дядо Добри, който от 3 десетилетия проси пред столичните храмове, за да събира пари за църквата, се е барикадирал в дома си, научихме от достоверни идточницци. Най-големият благодетел на българските храмове у нас се е скрил и не смее да излезе от дома си в село Байлово.

Дядо Добри

Дядо Добри

Проблемите на Дядо Добри започнали, когато световните медии гръмнаха, че папа Франциск е разказал прелюбопитната житейска история на стареца в личния си профил в социалната мрежа във фейсбук. От Ватикана обаче побързаха да заявят, че папата не си е регистрирал профил. Славата никак не се харесала на 99-годишния дядо Добри, който вече не смеел да излезе навън заради тълпите от журналисти, които веднага обсадили малката му къща. Добродушният и скромен старец бил притеснен от любопитството им и се страхувал дори да излезе на двора.

Журналистите обикаляли около малката съборетина, хлопали на вратата му и надничали през прозорците. Заради медийния интерес, който внезапно го е сполетял, дядо Добри от месец не е стъпвал в столицата. Никой в храма „Св. Александър Невски“ и „Св. София“ не е виждал стареца от Нова година насам.

От три десетилетия всеки ден дядо Добри изминава разстоянието от родното си село до столицата пеша. Понякога стопаджии, които лесно разпознавали благородния старец, го качвали на стоп. Преди десетина години той дарил всичките си имоти на църквата, а роднините му изпаднали в шок. Близките му дори го прогонили от родния му дом и той заживял в едноетажна пристройка на църквата в селото, на метри от къщата на покойния класик Елин Пелин. Дядо Добри е надживял четири от петте си деца. Жива е единствено дъщеря му Богданка.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *