Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева: Може да има нови министри! ИНТЕРВЮ

Татяна Буруджиева е началник на кабинета на председателя на БСП Сергей Станишев. Избрана е за депутат от Разград с 26,61 % от гласовете. Член е на napламентарните комисии по култура и медии и по образование и наука. Завършила е СУ „Св. Кл. Охридски“ и е специализирала политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия. Преподавател е по политология.

Татяна Буруджиева

Татяна Буруджиева

– Георги Първанов наскоро заяви, че единствената му грешка е изборът на Станишев за председател на БСП. Не стана ли много груба тази лична битка, госпожо Буруджиева?
– Тя си беше груба от самото начало. С това свое изявление Георги Първанов даде отговор защо води тази битка. Явно той е със самочувствието, че създава, премахва, намества или размества лидери на БСП, нещо, което е дълбоко невярно БСП е единствената партия, която изгражда своите лидери, за разлика от другите, които са създадени от лидери. Първанов да има такова самочувствие и до такава степен да си е повярвал, че той създава и ръководи БСП, ми се струва доста неадекватно на фона на сериозността на неговата политическа кариера и възможности.

– Как си обяснявате обвиненията му, че управлявате с ДПС, като се има предвид, че именно той бе архитектът на Тройната коалиция?
– Аз бих стигнала по-далеч. Г-н Първанов дължи основно първия си мандат на гласовете на ДПС. Винаги съм мразела двойните стандарти.

Този тип мисъл, че държавата – това си ти, партията – това си ти, народът – това си ти, и всичко, което ти кажеш и е добре за теб, е добро, а другото е лошо, е нарушаване на нормалността. Не очаквах от него да стигне до тези „висини“.

Татяна Буруджиева – Нормално ли е вашият президент да стои на последния ред на „Позитано“?
– Георги Първанов е единственият член на Националния съвет, който предпочита да се изказва от трибуната, все едно е лидер на партията, а не както останалите – от микрофоните в залата. Когато си на най-високия политически пост в една държава, трябва да отидеш при другарите си и да кажеш: „Аз имам следните идеи. Дайте да ги обсъдим и да видим какво да правим“. Но ти да разместваш, да твърдиш, че нареждаш, и да си позволяваш да се държиш, все едно си в някакъв тип монархия, не е нормално. Нормалното е да се води диалог. Иначе смятам, че в БСП има място за двама толкова изтъкнати политици, но не може единият от тях да решава къде е мястото на другия.

– Имате ли подозрения откога е започнало обработването на Ивайло Калфин и рестартирането на проекта АБВ?
– Според мен отдавна. Още като политолог съм имала възможността да коментирам какво е АБВ и че това е много странен начин измислен опит да се направи партия. Да видим дали ще има бъдеще този субект на евроизборите, за да решим на националните дали да сме с друга партия, или пак ще трябва да се борим вътрешно за БСП. Нечистиса тези неща.

Поведението не е принципно. Смятам, че още през лятото, когато Ивайло Калфин толкова яростно започна да атакува правителството, е решил, че трябва нещо друго да направи.

– БСП пое отговорност да управлява с идеята да ликвидира ГЕРБ. Защо се получи така, че именно от вашата партия дойде отново шанс за Борисов и Цветанов?
– Това беше един от споровете още на конгреса през февруари. Едната позиция беше, че трябва да се махнат Борисов и Цветанов от власт. Този тип управление и вредни практики, които унищожават демокрацията, да бъдат преустановени и да не се даде възможност да се реабилитират. Другата страна постоянно обясняваше, че трябва да се направи коалиция с ГЕРБ.

– Това, че управлявате заедно с ДПС, може ли да бъде оправдание пред вашите избиратели за някои все още неизпълнени предизборни обещания?
– Ние не сме се отказали от нито едно обещание. Просто не сме ги изпълнили изцяло. Плоския данък го премахнахме частично – за хората с най-ниски доходи. Колкото до АЕЦ „Белене“ – категорично продължаваме да защитаваме проекта, тъй като реакторът в Козлодуй не може да реши проблемите в енергетиката. Реалният дебат за подкрепа на „Белене“ ще бъде най-сериозен, когато има сериозен инвеститор.

– Премиерът Орешарски призна, че не всички министри са негов избор, а Георги Първанов пък намекна, че решенията в партията се взимат в много тесен кръг. Каква е истината?
– Не знам какви информации има г-н Първанов, но съм се наслушала на доста неща, които не са верни. Давам само един пример – той твърдеше, че докрай ще води лидерската битка за БСП, а накрая на конгреса излъга всичките хора, които бяха зад него, като се отказа. Категорична съм, че няма нещо, което да се говори в тесен или широк кръг което като позиция да не е изчистено на Изпълнително бюро или пленум. А за министрите истината е, че са предлагани и одобрявани от 3 субекта – Орешарски, БСП и ДПС.

– Вярно ли е, че ще има освежаване на кабинета?
– С новия бюджет ще имаме нови изисквания, конкретни оценки за министри и зам.-министри. Който не си върши динамично работата, заложена в програмата, няма как да оцелее.

– Истина ли е, че при предварителното обсъждане на евролистите на Ивайло Калфин му е отредено 6-о място?
– Няма такова нещо. Ивайло Калфин беше ръководител на нашата делегация и единственият вариант да не е първи, а втори е, ако г-н Станишев реши да води листата. Но вариант да се слиза надолу е абсурд. Просто така някои хора се опитаха да оправдаят напускането му.

– Вие имате ли амбиции да станете евродепутат?
– Нямам. Оценявам номина-цията по-скоро като оценка за работата ми в моя избирателен район. Но винаги съм смятала, че човек се кандидатира за нещо конкретно и определено.

– Докъде стигна ревизията на управлението на ГЕРБ?
– Решихме да не залагаме на реваншизма. Не беше оправдано първите месеци на правителството да бъдат заети с разследвания.

Знам, че е важно да сме наясно като общество какво е вършено преди нас, за да може да се оцени това, което ние правим. Но това щеше да значи да пренебрегнем неща, животоспасяващи за хората. Оптимист съм, че институциите ще си свършат работата

– Не е ли нагло точно г-н Цветанов да говори, че живеем в полицейска държава и че го подслушват?
– Всичко, което говори г-н Цветанов, е толкова нагло, че не стоя в залата.

Винаги излизам, защото това е безобразие към историята на парламента и към чистите помисли на народните представители през всичките над 100 години, които са се опитвали да направят нещо за хората. Цветанов говори от трибуната срещу български лекари. Мисля, че един от тях даже получи удар и не може да упражнява професията си. Тоест той физически е унищожавал хора.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *