Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Делян Пеевски от ДПС – тайният купувач на „Булгартабак“ ?

PEEvvskiКой купи „Булгартабак”? Сделката за приватизацията на един от най- големите цигарени производители в Югоизточна Европа е обвита в мистерия, както продажбата на „Кремиковци” по- рано през годината. Депутатът от ДПС Делян Пеевски, отново в комбина с Централна кооперативна банка, са спрягани за новите собственици на „Булгартабак”. Консултанти по сделката са бившият финансов министър Милен Велчев и бившият му заместник Красимир Катев.

На хартия, името на купувача е никому неизвестната компания „БТ Инвест”, подкрепена от руската Външнотърговска банка. Дружеството е учредено през април тази година, а негов собственик е „ВТБ Капитал”.

Веднага се обявяването на сделката, изскочи името на българина Атанас Бостанджиев.

Парите от продажбата на "Булгартабак" - за предизборната компания на ГЕРБ

Парите от продажбата на "Булгартабак" – за предизборната компания на ГЕРБ

 Неизвестният до момента господин се оказа шеф на лондонския клон на „ВТБ капитал”. Бостанджиев е работил за „Мерил Линч” и е в близки контакти с принц Кирил.

„БТ инвест” ще плати 100 млн. евро за „Булгартабак” . Новият собственик е задължен да изкупува тютюна на дребните производители. Това е и условието, което било поставено от държавата, но отблъснало останалите кандидат- купувачи. Активите на „Булгартабак” се оценяват на половин милиард евро. Цигарената компания е и лидер на пазара на тютюневите изделия у нас.

Защо обаче ГЕРБ продаде едно работещо предприятие на кръгове, очевидно свързани с партии от миналото управление? Според  Трайчо Трайков, сделката е много добра. Сумата, която държавата ще получи от „Булгартабак“, щяла да отиде за вдигането на вдовишките пенсии и минималната работна заплата, заяви още министъра. Т.е. ГЕРБ ще ги използват за предизборната си кампания. Притеснително , че на управляващите им се налага да продават цяло предприятие, за да осигурят победата си  наесен.

Защо работниците от „Булгартабак“ протестират срещу новия собственик „БТ инвест“. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *