Данъчни с отчаяни мерки, дебнат длъжници отпреди 15 години

0

Писма за дължими данъци с огромни лихви, заливат хиляди българи, които някога през времето са сглупили да подадат данъчна декларация за хонорар, наем, или друга сума, оплакаха се потърпевши.

Има абсурдни случаи, когато се търсят неплатени суми за 1996, 1998 или 2000-та година. Писмата са написани в завоалирано заплашителен тон, поставен е седемдневен срок за издължаване, а заканата е, че при неявяване в НАП, имената на длъжниците и сумите, които имат да плащат, ще бъдат изнесени в публични списъци. Служител на НАП отговори по телефона, че това е заповед от финансовото министерство и те били длъжни да й се подчинят. Много хора, незапознати със законите, побързали да внесат дължимото с огромни лихви, само и само да не увиснат на дъската на позора. Други обаче се позовали на петгодишната давност и получили отговор, че всъщност тези писма били покани да помолят директорите на Териториалните дирекции в писмен вид да им бъдат опростени данъците поради изтичане на давност. Макар че в съответните покани не пише нещо подобно.

Това е пореден опит на Дянков да закърпи дупките в бюджета, коментира разярен получател на писмо, който заради неплатени 100 лева за 1998, сега трябваше да се бръкне с 1100. Използва се невежеството на народа, страха от институциите, за да се вземат от всеки пари, които по закон той вече не дължи.

Отделно има заповед до всички съдебни изпълнители, ако някой бъде осъден от ВиК или „Топлофикация“ да му бъдат запорирани сметките и от тях приоритетно да се вземат и парите, които потърпевшият дължи и към държавната хазна.

Трябва ли да спрем да плащаме данъци, ако държавата не харчи парите разумни. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *