Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Далаверджията Марк Рич иска „Кремиковци“ за скрап – с видео

marc ri4Скандалният  милиардер Марк Рич възнамерява да купи „Кремиковци”. Собственикът на една от най- печелившите фирми в Европа „Гленкор” , направил най- добрата оферта досега като се ангажирал да плати всички задължения на комбината, които възлизат на близо 800 000 евро. Зад щедрото предложение обаче Марк Рич прикрива друга идея, която ще го направи още по- богат – да разпродаде предприятието за скрап.

Единственият кандидат- купувач на „Кремиковци” засега е бившият му собственик – украинският олигарх Константин Жеваго. Неговата корпорация обаче не се яви на първия търг за продажбата на комбината.

Изведнъж обаче се появи Марк Рич с доста примамливо предложение – да плати всички дългове на

В биографичната си книга Рич признава : "Никога нямаше да успея, ако не плащах подкупи"

В биографичната си книга Рич признава : "Никога нямаше да успея, ако не плащах подкупи"

завода и да инвестира пари в него. Прекалено хубаво, за да е истина. Особено, когато го предлага добре познат у нас далаверджия. Въпреки това, милиардерът и наместникът му в „Гленкор” Иван Глазенберг вече се срещнали лично с премиера Бойко Борисов, за да му представят идеите си. Министър- председателят обаче изчаквал офертите на Жеваго и евентуално на руския олигарх Виктор Векселберг.

В България Марк Рич е известен с аферите си от началото на 90- те, както и по време на зърнената криза по времето  на Жан Виденов. През 91- 92 г., компанията на роденият в Белгия богаташ се нарича „Марк Рос Ко” и печели търг у нас за доставка на петрол за „Нефтохим” и „Плама”. Въпреки че офертата на Марк Рос не е най- изгодната, неговата фирма

Домът на Рич в Швейцария

Домът на Рич в Швейцария

получава монопола за внос на петрол. БНБ и „Химимпорт” сключват договор за разплащане с компанията доставчик. Споразумението обаче крие капан : изведнъж се оказва, че не „Химимпорт” трябва да се разплаща с Марк Рос, а Нефтохим. Налага се тегленето на заем от 150 млн. долара от Световната банка, за да се разплати бургаската преработвателна компания с „Марк Рич Ко”.

Няколко години по късно, компанията на скандалния бизнесмен вече е с ново име – „Гленкор“. По времето на кабинета Виденов, фирмата на Марк Рич извършва страхотни злоупотреби. „Гленкор“ се обединява в консорциум с българската „Балко интернешънъл“, която по времето на зърнената криза има най- голяма квота за износ на пшеница. Фирмата на Марк Рич става най- големият вносител на зърно за България. Чрез сключването на бартер със Сърбия, „Гленкор“ внася в пъти по скъпа пшеница, отколкото на световния пазар, и изнася гориво.

Около компанията на Марк Рич, основана през 1974, винаги е имало съмнения, че е спонсорирана с комунистически капитали, а собственикът й е спряган за агент на КГБ. През 1983, Марк Рич е обвинен в сключване на незаконни петролни сделки с Иран. По това време, той се намира в Швейцария и не се завръща в САЩ цели 20 години, за да избегне съдебния процес. В последния ден от втория си мандат като президент Бил Клинтън помилва Марк Рич.

Въпреки, че „Кремиковци“ е пред фалит и уволнява служители, поръчки постоянно засипват завода:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *