Daily Telegraph: Кризата в Украйна показва, че Западният свят е в Упадък!

2

Днес виси на косъм не само съдбата на Украйна, която Русия се готви всеки момент да нападне, заложена е съдбата на целия Западен свят. Това се твърди във водещия коментар от днес на престижния британски вестник The Daily Telegraph. По мнение на автора западният свят е изправен пред „катастрофална спирала на унижение и упадък“, тъй като Америка, по всичко личи, веднъж завинаги е изоставила месианския си либерализъм, който проповядваше през последните 30 години.

Денят на руското нахлуване в Украйна е все по-близо и то засяга не само съдбата на тази конкретна страна. В този конфликт е заложена съдбата на целия Запад. Според The Daily Telegraph САЩ са се отказали от месианския си либерализъм, който проповядваха през последните 30 години в качеството им на световен хегемон. През последното десетилетие обаче световната конюнктура се е преобърнала и сега и Съединените щати, и Европа са изправени пред „гибелна спирала на унижение и упадък“. „

Както отбелязва авторът на материала, след края на Студената война Съединените щати започват да налагат идеята си, че свободата, демокрацията и човешките права не са само културни характеристики на западния свят, а всеобщи блага за всички народи по планетата, които бележат най-високата, крайна точка на човешката еволюция.

Именно това идеологическо самочувствие накара администрацията на Клинтън да разшири НАТО до самите граници на Русия, а също така средовниците му да накарат ЕС да приеме Украйна. След неуспешните войни на САЩ в Ирак и Афганистан и пораженията от световната финансова криза, обаче тази решимост на американците се разколеба и виждаме сега как пред заплахите на Путин, тя напълно се разпада.

Дори руският президент да реши да не нахлува у съседа си, в известен смисъл той вече е спечелил двубоя със Запада. Съюзниците на Украйна от ЕС вече се изпуснаха, че не искат да я защитават. Джо Байдън вече веднъж позволи на Москва да извърши „незначителна инвазия“ в Донбас и Крим, а в момента Германия всячески пречи на съюзниците от НАТО да изпращат оръжие в Украйна“, пише авторът на материала.

Той отбелязва, че заедно с това са били разкрити и огромните непреодоличи слабости на западното ръководство. Германия, с нейната „сметкаджийска зависимост от руския газ и неясен пацифизъм“, се страхува от остри конфронтации, а Америка е все по-раздвоена и вече не знае какво да прави с предишната си неолиберална глобалистка идеология.

Путин вижда тези системни противоречия и слабости на противника си и ще продължи с умерена враждебност да държи Запада на една ръка разстояние, докато задълбочава връзките си с Китай. И ако изтощените до краен предел западни сили му дадат победата в Украйна, те не само няма да успеят да предотвратят много по-голяма криза, но и ще създадат опасен прецедент: Защото въодушевен от руския успех, Китай ще нахлуе в Тайван.

Както заключава авторът на статията, Западът отчаяно, „до кръв от носа“, се нуждае от нова неглобалистка разновидност на либерализма, който да поддържа целостта и независимостта на националните държави, а не да ги подкопава, и да има сили да помага на страни като Украйна в трудни времена, а не като в момента – да не може да защити дори сам – себе си.

В противен случай светът го очаква нов „край на историята“, който беше предречен от американския учен Франсис Фукуяма след поражението на комунизма в Студената война. Но вместо в либерално-просветителски, историята ще затихне в режим на мек руско-китайски тоталитаризъм.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. ОБИЧАМЕ ВИ ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ ГОСПОД ДА БДИ НАД ВАС И ВИ ПАЗИ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ АМИН

  2. Изпитва се 5000 армейска групировка на Е.С.като ядро на европейска армия. Явно десетилетия натякване, че немците са най-лошите хора на Европа дава психологически ефект. Но във всяко зло има и добро. САЩ чрез немеца фон Браун разработил не само ракетата носител но и момента на кацане ,кацнаха на Луната с Армстронг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *