Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Чудо! Контейнери за боклук ще се борят с мечки в Родопите

Мечкоустойчиви контейнери за смет ще бъдат сложени в Смолянско, обявиха от неправителственото сдружение „Балкани“. Контейнерите са специални, те са с механизъм за заключване, неподатлив на мецани, допълниха инициаторите.

Освен ако не са играли в цирка, рошавите палавници няма да могат да отворят казаните и да се гощават с останките от боклука. Така щели да спрат да слизат за манджа в селата и да безпокоят и плашат стопаните. Българските мечки също са засегнати от кризата. Папкането е на привършване, пуснаха ги из гората, но никой не ги храни и те плъзнаха немили-недраги из селата да ровят в казаните. При силен глад взеха и да грабват по някое вакло агне и да стресират овчарите.

Конкуренцията пред контейнерите е огромна, защото там ходят и други диви животни, както и гладни роми. Ромите пък, като не намерят нищо, или като претарашат казана, ще го оставят отворен, така че мероприятието се обезсмисля. Ние обаче сме оптимисти и взимаме практиката с мечкоустойчивите контейнери от други европейски страни. За всеки случай от сдружението ще дадат на стопаните и няколко каракачанки кучета, които са доста по-сериозна мярка срещу мецаните.

 Главното условие било да се научат хората да не оставят контейнерите отворени, твърдят организаторите. Това вече е сериозна работа, даже неизпълнима, рядко дори и в столицата, се наблюдава такова културно явление – да затвориш казана, след като си хвърлил боклука. В Смолянско пристигат цели 20 нови контейнера. Което обезсмисля цялата благородна кауза, защото с тях могат да се предпазят максимум три селца и то ако са малки. А останалите – мечки ги яли.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *