ЧЕЗ отново се изгавриха с абонатите си- с видео

1

223Абонатите на ЧЕЗ изпаднаха в шок, след като получиха сметките си за последния месец. Без видимо обяснение,  много от клиентите получили двойни, а някои чак тройни фактури. Когато хората се опитат да разберат защо са надути сметките им, от ЧЕЗ се оправдават, че е станала грешка. „Ужилените” граждани нямат друг избор, освен с примирение да платят.

Безобразните кражби на електроразпределителната компания през годините на три- месечно отчитане, явно нямат да спрат до тук. Дори държавата не може ефективно да контролира ЧЕЗ. Налаганите им глоби, после ги плащат абонатите.222

След като компанията изгуби далаверата от 3- месечното отчитане, ЧЕЗ изглежда, че са решили отново да възстановят загубите си, като „издоят” платците . Има случаи, когато абонати получават приемлива сметка , а после на гишето им искат тройно, защото такава сума излиза на компютъра. А ако не си носиш повече пари, ще те разкарват и втори път.

Според ЧЕЗ, разминаванията  се получили при преминаването на новия режим на отчитане. При 224констатиране на сериозно завишение, от компанията съветват гражданите да се обадят на денонощния им телефон. Тези, на които им се е налагало да го правят обаче знаят, че е все едно да звъниш на арменския поп.

И така, грабителството си продължава, а държавният регулаторен  съвет нищо не прави, за да защити абонатите.

ЧЕЗ винаги знаят как да изненадат неприятно клиентите си. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *