Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Честита Коледа!

Рождество Христово

Рождество Христово

Пожелаваме на всички много здраве, щастие и любов!

Честита Коледа и весели празници! Преди повече от 2 000 години, в древния Витлеем се родил Исус Христос, с орисията да изкупи натрупаните от другите грехове. С делата и живота си синът Божи ни показва как да се научим на повече смирение, да бъдем по – добри и да имаме повече вяра в доброто.

Преданията разказват, че в мига на неговото раждане Земята била огрята от необичайна светлина. Явил се ангел, който казал на пастирите, че се е родил Спасителят. По време на Христовото Раждане по цялата земя се случили големи чудеса. В пещерата където Младенецът бил роден, от скалите бликнал воден извор, а в Рим от земята бликнала рекичка с елей и потекла в река Тибър.

Рождество Христово или Коледа, започнал да се чества като отделен празник на 25 декември първо в Рим. Според някои от историческите извори, обичаят е бил въведен от папа Либерий през 354 г. от Новата ера.

Дядо Коледа

Дядо Коледа

На Коледа празнуват много именници. Днес трябва да почерпят Христо, Христа, Радослав и Радослава, Радостин, Радостина, Емил, Божидар, Емануил, Християн и Християна, Ренета, Кристиян, Кристияна, Кристина и Христина.

С особена радост и трепет посрещат Коледа всички деца, които с нетърпение очакват да намерят мечтаните подаръци под елхата или в поставените на камината чорапчета. Голяма част от малчуганите вярват, че даровете са донесени от добрия вълшебник Дядо Коледа, който се е спуснал през комина и е зарадвал всички добри деца на света.

В България Коледа настъпва в полунощ, а големи групи от коледари тръгват по домовете винаги в посока към изток. Във всяка къща пеят песни за добруване и късмет, а честните стопани трябва да поканят младите юнаци, за да ги почерпят с ракия и вино, след което най – личната мома да ги дари с кравйче. Може да се дарят още боб, месо, плодове, вино и други.

Все още сред българите е особено силна вярата, че коледарите имат вълшебните сили да прогонят злите духове от къщата, които според поверията у нас са основно вампири, таласъми и караконджули, които са особено активни в нощта срещу Коледа.

Съгласно българската традиция, още в първите часове на Коледното утро, трябва да се заколи прасе. Веднъж сложена, празничната трапеза не трябва да се раздига цял ден, а пепелта от огнището се пази чак до Йордановден и после служи като лек. Когато домакинът реши да стане от трапезата, трябва да ходи приведен надолу, за да са така приведени от плод градините и нивите му.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Честита Коледа!

  1. trapera Отговор

    25.12.2012 в 11:49

    В тихата свята нощ, смирението не означава примирение. Благостта на душата не означава коленичене. Любовта към Бог означава път към свободата. Когато се роди различният, бунтарят, който рути светове, разпятието му идва неизбежно. Докато вдигаме чашите, уютно взрени в близките и семействата си, нека да кажем „Наздраве!” и за онези, които няма да паднат на колене и ще поискат България да е друга. Различна, от тази, в която живуркаме и в която ни управляват като слуги на Вожда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *