Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ченге намери делва с жълтици

Полицай намери гърне жълтици

Честен полицай от Плевен намери гърне с жълтици при обход и го предаде на Регионалния исторически музей в града. Съкровището съдържа 2 343 монети от средновековието и части от глинени съдове. Най-вероятно служителят ще бъде награден за своята добросъвестност.

Ценната находка е открита от младши инспектор Николай Гергов по време на обход около плевенското село Къшин. Докато оглеждал терена, полицаят забелязал изкоп и първоначално си помислил, че бандити са ровили в земята, за да крадат кабели. Когато се приближил обаче забелязал, че по земята са разпръснати много старинни монети.

Съкровището е скрито от татарите

Гергов на секундата алармирал колегите си и останал на място да охранява имането, докато дойде археолог и подкрепление от ГДБОП и служители от ІІ РУП – Плевен. Когато екипите пристигнали, станало ясно, че ценните монети са от византийската епоха, но все още не са направени експертизи, които да изчислят точната им стойност.

На някои от паричките са изобразени ликовете на Богородица и младенеца Исус Христос от едната страна, а на другата са изсечени образите на византийски императори и техните съпруги. Според археолози от РИМ – Плевен, най – вероятно става въпрос за семейно богатство, скрито в дюшеците. Предполага се, че съкровището е зарито в земята по време на татарското нашествие по тези земи около 1235 година.

Интересно е, че у нас подобна монета може да се продаде нелегално на цена около пет лева, но реалната им стойност е много по-голяма. Според изследователи, в Западна Европа цената превишава няколко десетки евро за една жълтица.

Полицаят Николай Гергов има повече от 18 години стаж в системата на МВР. Началниците му са го предложили за награда, заради неговата безспорна честност и самоотверженост.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=KuAVEpDbKWg

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Ченге намери делва с жълтици

  1. rumyana gründel Отговор

    22.03.2012 в 10:55

    Bravo! A ina4e samo se pljue po polizaite

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *